Hjem Nyheter Varsler store endringer i Melodi Grand Prix 2023

Varsler store endringer i Melodi Grand Prix 2023

Det blir store endringer i Melodi Grand Prix neste år. Færre og større delfinaler, med flere låter i hver delfinale. Det blir ingen forhåndskvalifiserte artister og ingen sistesjanse. Finalen skal tilbake til Trondheim med internasjonal jury.

Den 4. januar presenteres årets 21 artister. Melodi Grand Prix blir derfor like stort, med like mye ny norsk musikk, men det kuttes ned på antall sendinger med kun tre delfinaler og en store finale.

Det legges med andre ord opp til en mer kompakt og slagkraftig MGP-sesong.

Ingen forhåndskvalifiserte artister

Alt står på spill for samtlige artister i neste års sesong, når ingen av årets utvalgte er sikret en plass i finalen. Endringene for 2023 gjøres på bakgrunn av tilbakemeldinger fra TV-seerne.

– Det var flere gode grunner til å ha løsningen med forhåndskvalifiserte artister, men MGP er stadig i utvikling. Vi går nå for en konkurransemodell som er enklere å forstå, og der alle artistene konkurrer med det samme utgangspunktet. Mer står på spill for alle fra dag én, sier musikkansvarlig Stig Karlsen.

Tre delfinaler – ingen dueller – ingen sistesjanse

De foregående årene har konkurransen bestått av fire eller fem delfinaler, i tillegg til en «sistesjanse». I år kuttes dette til tre delfinaler. For å tilby mer musikk i hver sending skal syv artister konkurrere i hver delfinale. Det blir ingen dueller, men avstemning etter at alle artistene har opptrådt én gang hver. De tre artistene med flest stemmer går videre til finalen.

Finale i Trondheim

Neste års vinner av Melodi Grand Prix skal kåres i Trondheim Spektrum lørdag 4. februar. MGP-finalen har kun to ganger tidligere blitt arrangert utenfor Oslo. Første gang i Stavanger i 1989 og nå sist i Trondheim i 2020.

– Etter to år med pandemi kan vi omsider bringe MGP tilbake til en stor arena. Vi har drømt om et fullsatt Trondheim Spektrum siden vi fylte salen til siste sete, bare noen uker før landet stengte ned i mars 2020. Engasjementet vi så fra de 8500 publikummerne i Trondheim er vanskelig å beskrive med ord, men TV-bildene sier sitt. Vi gleder oss til å lage TV-fest igjen fra midt i landet, til hele Norge, sier Karlsen.

Internasjonal jury på finalen

For å øke vinnersjansene i Eurovision er det bestemt å gjeninnføre en internasjonal jury under finalen. Sist gang det var internasjonal jury i MGP-finalen var i 2019. Juryen består av bransjefolk fra et utvalg land og vil telle 50 % under finalen. Publikumsstemmene vil følgelig telle 50 %. Hvem som sitter i juryen offentliggjøres etter finalen.

– MGP er en del av en internasjonal musikkonkurranse, og vi ønsker å benytte oss av tilsvarende avstemningsmodell som den som benyttes i Eurovision Song Contest. Dette gjør vi for å øke vinnersjansene i ESC. En modell med både fagjury og publikumsstemmer gir oss også et bedre underlag for å lage et mer spennende MGP, sier Stig Karlsen.

Lansering av artister og musikken

Alle de 21 artistene slippes under en pressekonferanse på Marienlyst onsdag 4. januar. Her får vi også vite hvilken delfinale de skal være med i.

For å samle oppmerksomheten om låtene som skal konkurrere gjennom tre uker med delfinaler, skal låtene slippes ukentlig. Mandag 9. januar slippes de syv første låtene. Det blir deretter låtslipp i alle strømmetjenestene mandag 16. januar for de syv låtene som konkurrerer i delfinale 2, og mandag 23. januar for de syv låtene som konkurrerer i delfinale 3.

Sendinger

De tre delfinalene sendes direkte fra Screen Studio i Nydalen i Oslo. Første delfinale finner sted lørdag 14. januar. Delfinale 2 lørdag 21. januar og delfinale 3 lørdag 28. januar. Den store finalen går av stabelen 4. februar i Trondheim Spektrum.

Programledere

Det er Arian Engebø og Stian «Staysman» Thorbjørnsen som skal være programledere for Melodi Grand Prix 2023.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com