in

Vedum rammet av alvorlig sykdom

Senterparti-leder og Finansminister Trygve Slagsvold Vedum åpnet opp om MS-sykdommen under Senterpartiets landsmøte fredag.

Da Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum åpnet landsmøtet fredag, var det med en personlig beskjed, som sjokkerte.


Han fortalte at han har fått den fryktede sykdommen Multippel sklerose (MS). Det er en sykdom det ikke finnes kur for, men politikeren får medisiner som bremser utviklingen og lindrer symptomene.

Det var våren 2020 Vedum først merket symptomene.

Hyller fellesskapet og offentlige løsninger

– Når vi er som mest sårbare er vi avhengige av fellesskapet. Jeg opplevde våren 2020 at jeg var veldig sårbar. Alene var jeg hjelpeløs, men på grunn av fellesskapet som stilte opp klarte jeg å komme meg gjennom, sier han ifølge VG.

Vedum sier at han ikke merker sykdommen i hverdagen på grunn av behandlingen han har fått.

Våren 2020 mistet han balansen, og klarte verken å stå eller gå. Det var slik han oppdaget sykdommen.

MS rammer sentralnervesystemet

Multippel sklerose er en nevrologisk sykdom. Ifølge Helse Norge kan forløpet variere betydelig fra person til person.

Sykdommen rammer sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg). Nervetråder fra nervecellene i sentralnervesystemet er kledd i en isolasjonskappe (myelinskjede) som gjør at signalene kan ledes raskt mellom sentralnervesystemet og resten av kroppen. Ved MS blir selve ledningssystemet, både myelinskjeden og selve nervetrådene i hjernen og ryggmargen skadet. Dette gjør at nervesignalene forstyrres eller blokkeres.

– Jeg var på rundreise i Vestland, og på vei til Flesland ringte telefonen. Legen hadde dårlige nyheter, og sa: «Vi tror du er ordentlig syk. Vi tror du har MS», fortalte Vedum ifølge NRK om hvordan han fikk den dramatiske beskjeden.

En tung høst

Han forteller at høsten 2020 var beintøff med tung medisinering og mye usikkerhet.

– Dere husker kanskje dette som Maskorama-høsten, med mye glede og latter, men for meg var det litt annerledes, sier Vedum ifølge Dagbladet.

Samtidig som politikeren deler sin svært personlige beskjed med årsmøtet har han også et glimt i øyet. Han fleiper med at sykepleieren fortalte at han kunne miste håret på grunn av medisinen.

– Og jeg må si, den medisinen har virket som bare søren!

Vedum forklarer at han valgte å stå frem med sykdommen fpr å vise behovet for et sterkt fellesskap og sterke offentlige tjenester.

Erna: – Gjør inntrykk

– Det gjør inntrykk å høre Trygve fortelle om dette. Det er veldig trist at han har fått en alvorlig sykdom som kan ramme hvem som helst, når som helst. Jeg synes også det er veldig fint at han velger å være åpen om sykdommen, sier Høyre-leder Erna Solberg i en kommentar til VG.

Hun sier at hun håper han får så god oppfølging og behandling som mulig.

– Trygve er en bra mann, og selv om vi er politiske motstandere, ønsker jeg ham alt godt, sier Solberg til avisa.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

desta marie beeder

Desta Marie mistet mormoren sin samme dag som hun debuterte på TV

Durek starter boyband med to norske skuespillere – harselerer med Se og Hør i ny afterski-låt