lørdag, januar 23, 2021

Vegetar-julebord i Oslo kommune – nesten halvparten spiste ribbe

Mest lest nå

Fredag gikk Oslo kommunes julebord av stabelen, og i år skulle de ansatte få vegetarisk julemat. Men det ble ikke helt slik.

Hovedretten bestod at bakt selleri, fennikel crudités og stekt portobellosopp. Men det var likevel mulig å få tradisjonell juletallerken med ribbe, pølse og medisterkake. Da måtte man i så fall bestille på forhånd.

«Hvis du ikke opplyser om matvalg, får du et vegansk måltid», stod det i invitasjonen.


Stolt over vegansk julebord

Miljøbyråd Lan Marie Berg (MDG) var stolt over at kommunen valgte å kjøre vegetar-julebord.

LES OGSÅ: Hanne Sørvaag oppfordrer til vegetar-julebord

«I Oslo skal vi gå foran. Vi skal halvere kjøttforbruket i Oslos egne kantiner og institusjoner, blant annet ved å gjøre vegetarmat til standardvalg på kommunale arrangementer. Å gjøre julebordet vegetarisk er en god start», skrev hun i en e-post til VG i november.

Nesten halvparten valgte kjøtt

Julebordet ble dog ikke så vegetarisk som noen kanskje hadde håpet på. Ifølge Nationen, valgte fire av fem nemlig å bestille enten juletallerken eller kveite. 68 valgte det vegetariske alternativet, 118 kveite og 155 juletallerken. Det vil si at 45 prosent av dem som var på julebordet, valgte alternativet med kjøtt.

Men MDG er likevel fornøyd.

«Vårt mål er å gjøre det enkelte å velge sunn og miljøvennlig mat, i tråd med statens egne kostholdsråd. At over en av fem velger et vegansk alternativ, og at enda flere velger fisk, er en god start. Men jeg har stor forståelse for at det tar tid å endre matvaner man har tilegnet seg over et langt liv, og særlig jula er en tradisjonsbundet tid», sier byrådssekretær for miljø- og samferdsel Sindre Buchanan (MDG) til Nationen.

Vil ikke tvinge folk

Miljø- og samferdselsministeren sier videre at det ikke var noe ønske om å tvinge folk til å bli vegetarianere.

«Ulike matalternativer gir gjestene frihet til å velge hva de selv vil spise, og det tror jeg de setter pris på. Helsedirektoratet og andre helsefaglige eksperter har lenge advart mot et for stort inntak av særlig rødt kjøtt. Å tilby vegetarrett som standard handler gjøre det sunneste og mest bærekraftige alternativet mest tilgjengelig», sier han.

LES OGSÅ: Politiets video om julebord tar av – så mye kan arresten koste deg

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter