Hjem Forskning Vegetarianere har høyere risiko for alvorlige helseproblemer

Vegetarianere har høyere risiko for alvorlige helseproblemer

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En ny studie viser at kvinner med et vegetarisk kosthold har 33 prosent høyere risiko for et vanlig og alvorlig helseproblem.

Ny forskning fra University of Leeds i England viser at kvinner som spiser vegetarisk kan ha økt risiko for hoftebrudd. Studien som omtales av VG er nylig publisert i det internasjonale tidsskriftet BMC Medicine.

Årlig brekker cirka 9000 voksne nordmenn hoften, forteller Folkehelseinstituttet (FHI).  Kvinner og menn i Oslo er på verdenstoppen i denne typen bruddskader, og beniskjørhet (osteoporose) er oftest en medvirkende faktor blant eldre som pådrar seg hoftebrudd. Syv av ti hoftebrudd rammer kvinner.

Den nye britiske studien har undersøkt sammenhengen mellom kosthold og risiko for hoftebrudd.

Utgangspunktet var at man undersøkte risikoen for hoftebrudd blant de som spiser kjøtt sporadisk, pescetarianere som spiser fisk, men ikke kjøtt, samt vegetarianere som ikke spiser verken kjøtt eller fisk. Disse gruppene ble sammenlignet med de som spiser kjøtt regelmessig.

Vegetarianerne var den eneste av gruppene som hadde økt risiko for hoftebrudd. Hovedfunnet i studien er at de som spiser et vegetarisk kosthold, har 33 prosent høyere risiko for hoftebrudd, sammenlignet med de som spiser kjøtt jevnlig.

Tidligere studier har vist at vegetarianere i gjennomsnitt har lavere bentetthet enn de som spiser kjøtt. Næringsstoffer som er knyttet til god muskel- og skjeletthelse finnes det generelt mer av i kjøtt og andre animalske produkter enn i plantebaserte.

– Vår studie peker på mulig risiko for hoftebrudd hos kvinner som følge et vegetarisk kosthold. Vi advarer imidlertid ikke om å slutte å spise vegetarisk. Som med ethvert kosthold er det viktig å ha en forståelse for den enkeltes valg, og også for hvilke næringsstoffer som er nødvendig for et balansert og sunt kosthold, skriver leder av studien, doktorgradsstipendiat James Webster, fra the School of Food Science and Nutrition ved University of Leeds, i en e-post til VG.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com