Hjem Nyheter Veksling mellom sommer- og vintertid kan være skadelig for helsen din

Veksling mellom sommer- og vintertid kan være skadelig for helsen din

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Nå til helgen, natt til søndag, skal klokka stilles en time tilbake til vintertid. Dette har blitt kalt «verdens største søvneksperiment», og det viser seg at det slettes ikke er bra for helsen din.

76 land praktiserer sommer- og vintertid. 1,6 milliarder mennesker blir påvirket. Ifølge Harvest, får det alvorlige konsekvenser for  mange.

Om våren, når vi stiller klokken frem, og mister en time med søvn, øker antall innleggelser med hjerteinfarkt med 24 prosent på verdensbasis dagen etter. Om høsten derimot, når vi får en time ekstra med søvn, viser det seg at antall hjerteinfarkt reduseres med 21 prosents.

Det samme ser man ved bilulykker og selvmord. Det øker når vi stiller til sommertid, og reduseres når vi stiller klokken til vintertid.

Hele kroppen blir stresset

Professor og søvnforsker Bjørn Bjorvatn ved Universitetet i Bergen, bekrefter at kuttet på én time søvn på våren, fører til flere trafikkulykker, flere hjerteinfarkt og flere innleggelser på psykiatriske avdelinger dagen etter. Han forteller at når vi mister søvn, stresser det hele kroppen og ikke minst hjertet.

klokke
Det er ikke bra for oss å stille klokka. Foto: Canva

«Det er derfor man legger endringen til helgen. Hadde man lagt den til natt til mandag, ville nok utslagene vært enda verre», sier han til NTB, ifølge Nettavisen.

«Samtidig mener jeg det er uheldig å gå ut med slike prosenttall, for det kan få folk til å tro at risikoen er større enn det den er. For de aller fleste går det veldig greit, men for noen sårbare grupper kan det være helseskadelig. Dette er tall på verdensbasis, og det dreier seg om en prosentvis økning fra et i utgangspunktet lavt antall hjerteinfarkt», sier søvneksperten videre.

LES OGSÅ: Flertall ønsker å fjerne sommertidsordningen – kan bli fjernet

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com