Vendela Kirsebom skulle bare til rutinekontroll for å få beskjed om at alt var i orden. Det var det ikke.
Kreftforeningen opplyser at rundt 7 000 kvinner i Norge behandles for høygradige celleforandringer, altså forstadier til livmorhalskreft. Hvert år får omtrent 350 norske kvinner kreft i livmorhalsen, og rundt 100 kvinner dør av sykdommen.
Flere tusen kvinner i Norge får konstatert forstadier til sykdommen og får behandlet forstadier til sykdommen hvert år. Ifølge NHI.no er livmorhalskreft den fjerde mest vanlige kreftformen hos kvinner etter brystkreft, tykktarmskreft og lungekreft.
En av de som har fått diagnosen er gründer og tidligere supermodell Vendela Kirsebom.
I et større intervju med VG har hun tidligere fortalt at hun ble innlagt ved Ullevål sykehus for å fjerne deler av livmoren.
Beskjeden kom da hun oppsøkte gynekolog for en ren rutinekontroll. Hun ville bare sjekke at alt var i orden.
– Jeg har spist p-piller fra jeg var 16 år gammel og tenkte at det kanskje var på tide å finne andre løsninger. Jeg hadde ingen symptomer på at noe var galt, men det viste seg at jeg hadde celleforandringer i livmorhalsen. Gynekologen gjorde et lite inngrep, og jeg trodde det skulle holde, sier hun.
Men det holdt ikke. Dermed måtte Vendela inn på Ullevål sykehus for et større inngrep.
– Alt gikk bra, og alt ser ut til å gå bra. Jeg kan ikke få sagt høyt nok hvor viktig det er å sjekke seg. Jeg er veldig glad for at jeg gjorde det, og Petter har støttet meg hele veien, sier Vendela til avisa.
Svært mange reagerer forståelig nok med fortvilelse over en slik beskjed. Vendela tok det med fatning.
– Jeg vet ikke hvorfor slike ting ikke vipper meg av pinnen. Det ville jo vært helt normalt å bli veldig redd etter en sånn beskjed, men der er jeg ganske robust, sier hun.
Symptomer på livmorhalskreft
Livmorhalskreft kan tidvis utvikle seg uten tydelige symptomer, spesielt i de tidlige stadiene. Men når symptomer oppstår, kan de inkludere følgende:
- Unormal blødning: Dette er et av de vanligste symptomene på livmorhalskreft. Blødning kan forekomme mellom menstruasjonsperioder, etter samleie eller etter overgangsalderen.
- Unormal utflod: Økt vaginal utflod som kan være vannaktig, blodig, eller ha en ubehagelig lukt kan være et tegn på livmorhalskreft.
- Smerter under samleie: Smertefullt samleie kan være et symptom på livmorhalskreft.
- Smerter i bekkenet: Vedvarende eller intermitterende smerter i bekkenområdet som ikke er knyttet til menstruasjonssyklusen.
- Problemer med urinering: Endringer i urineringsvaner, som smerte under vannlating eller hyppigere trang til å urinere, kan være tegn på at kreften har spredt seg til nærliggende vev.
- Blødning etter overgangsalderen: Ethvert blodtap fra skjeden etter overgangsalderen bør undersøkes av en lege, da dette ikke er normalt.
- Langvarige menstruasjoner: Menstruasjoner som varer lenger enn vanlig kan være et symptom.
- Ben smerter eller hevelse: Hevelser eller smerter i bena kan oppstå hvis kreften sprer seg og påvirker blodstrømmen.
- Vekttap: Uforklarlig vekttap kan oppstå i senere stadier av sykdommen.
Det er viktig å huske at disse symptomene ikke nødvendigvis betyr at man har livmorhalskreft, da de også kan være forårsaket av andre tilstander. Derfor er det viktig å oppsøke medisinsk hjelp for en korrekt diagnose hvis man opplever noen av disse symptomene. Regelmesig screening gjennom celleprøve fra livmorhalsen (Pap-test) er også viktig for tidlig oppdagelse av eventuelle forandringer som kan føre til kreft.