Et tannlegebesøk kan fort bli rådyrt. Vi har tidligere skrevet om at mange nordmenn dropper å gå til tannlegen grunnet økonomi. Arbeiderpartiet har tidligere foreslått at unge mennesker skal få gratis eller rimeligere tannlegetilbud. Nå ønsker flere å se på saken.

Fredag startet Venstres landsmøte i Stjørdal og Nordmenns tannlegeregning var en av stridssakene, skriver Nettavisen.

More og Romsdal Venstre mener at det nå er på tide at tannhelse blir en del av Folketrygden, slik som annen helsebehandling med egenandel.

Fylkesleder i Møre og Romsdal Venstre sier til Nettavisen at de foreslår en offentlig finansiert tannhelsetjeneste i hele livsløpet.

Forslaget fra fylkeslaget

Forslaget fra fylkeslaget som skal behandles av landsmøtet lyder som følger:

«God tannhelse er viktig. Munnhule og tenner er en del av kroppen. I dag fungerer det slik at personer med god økonomi, kan foreta dyre inngrep som kan heve livskvaliteten. Personer med lav inntekt har ikke denne muligheten. Venstre vil ha offentlig finansiert tannhelsetjeneste i hele livsløpet. Det innføres egenandelsordning slik som i den øvrige helsetjenesten».

Helseth tror dette kan bli en heftig debatt på landsmøtet, men hun er skeptisk til å gi alle gratis tannlege i første omgang da dette blir en meget stor økonomisk belastning. Hun mener at utsatte grupper bør prioriteres. Rusavhengige, eldre og de med dårlig økonomi.

LES OGSÅ
Barnepsykiater oppfordrer foreldre til å droppe champagnefrokosten på 17. mai
Foto: Pixabay

Tiden er ikke inne

Carl Erik Grimstad, Venstres helsepolitiske talsperson mener at det er for tidlig at tannbehandling blir en del av folketrygden. Han mener at verken tiden eller statsbudsjettet er modent for en slik ordning. Men han har stor tro på at gratis tannlege vil komme om noen år.

– Kostnadene ved en tannlegereform blir billigere for hvert år, for nå kommer snart fluor-generasjonen inn for fullt, og da er det ikke så mange hull å hente. Så om noen år vil full tannhelsetjeneste under Folketrygden være innen rekkevidde, jeg er helt sikker på at det kommer, sier han og synes også at det viktigste blir å hjelpe utsatte grupper.

Grimstad er glad for at dette nå kommer opp på landsmøtet da det i Venstre over lang tid har blitt snakket om å få gjort noe med tannhelsetjenesten i Norge.