in

Venter på flere DNA-svar i Baneheia-saken

Faksimile: Youtube

En rekke sporprøver fra åstedet i Baneheia er sendt inn til DNA-analyse. Politiet venter fremdeles på svar på flere av dem.

Den nye etterforskningen i Baneheia-saken viser funn av Jan Helge Andersen på begge jentene.

13. september 2000 ble Viggo Kristiansen pågrepet for drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). I februar kom sjokknyheten om at saken gjenåpnes. Kristiansen hadde da sittet i fengsel til han ble løslatt 1. juni i år. 

Tidligere i høst sa Viggo Kristiansens advokat Arvid Sjødin at han tror etterforskningen av Baneheia-drapene fra 2000 kan nærme seg slutten. Både Kristiansen og hans tidligere venn Jan Helge Andersen, som har kommet med tilståelse som er det som har felt Viggo Kristiansen i denne saken, har vært inne til avhør.

Andersens DNA funnet på begge jentene

Mandag meldte TV 2 at Jan Helge Andersens DNA er funnet på begge jentene. Han ble dømt for drap på den yngste jenta, og medvirkning til voldtekt av begge ofrene i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Han har bare innrømmet handlinger mot det yngste offeret, Stine Sofie Sørstrønen (8).

Det er ikke funnet DNA-spor etter Viggo Kristiansen som hele tiden har nektet enhver befatning med drapene og overgrepene. Han sier at hans daværende bestevenn, Jan Helge Andersen, uriktig har forklart ham inn i saken.

Prøvde å gjenåpne saken seks ganger

Da det i vinter ble kjent at saken skulle gjenåpnes sa Viggo Kristiansens advokat Arvid Sjødin at avgjørelsen tyder på at Kristiansen, som seks ganger tidligere har forsøkt å få saken åpnet, burde fått gjenåpnet saken allerede for ti år siden.

– Beslutningen om gjenåpning vil bety at Viggo Kristiansen, etter å ha tilbrakt halve livet sitt bak murene, omsider kan få en reell anledning til å forsvare og renvaske seg for anklagene – og samtidig kunne etablere seg som vanlig samfunnsborger, om enn med nesten 21 års forsinkelse, sier Sjødin

Venter flere DNA-svar

Oslo-politiet, som etterforsker drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) på nytt, har allerede fått noen svar på DNA-undersøkelser, men tirsdag skriver VG at de venter på ytterlige analyser.

Ifølge VGs opplysninger har politiet sikret små mengder sporprøver fra ulike typer materiale som er sendt til analyser. I tillegg har de henvendt seg til både Spania og Sverige og bedt om bistand til DNA-sporet i saken.

Uansett utfall av de gjenstående undersøkelsene, så vil politiet vurdere resultatene opp mot de nye politiforklaringene til Jan Helge Andersen og Viggo Kristiansen.

Hvilke konsekvenser disse DNA-analysene vil ha i den nye etterforskningen er usikkert. Planen var å ta en avgjørelse i forhold til påtaleavgjørelsene før jul, men VG skriver at arbeidet er tidkrevende og at det betyr at det muligens ikke kommer noen avgjørelse på denne siden av nyttår.

– Etterforskningen er ikke sluttført. Vi har fortsatt noe gjenstående etterforskning som jeg ikke kan gå nærmere inn på hva er, men vi regner med at vi nå er i sluttfasen, sier statsadvokat Andreas Schei ved Oslo statsadvokatembeter til VG.

–Vanskeligere å komme til bunns jo lengre tid som går

Privatetterforsker Tore Sandberg har i flere tiår jobbet med å få gjenopptatt gamle saker. 77-åringen prøver for tida å få Orderud-saken gjenopptatt, melder Dagbladet.

Han har selv ikke jobbet direkte med Baneheia-saken, men trekker flere paralleller med Orderud-saken, blant annet tidsperspektivet. Trippeldrapet på Orderud gård fant sted bare ett år før drapene i Baneheia.

– Generelt blir det vanskeligere og vanskeligere å komme til bunns i saker og etterforskning jo lengre tid som går. Vitner kan falle fra, vi alle påvirkes av ikke bare det vi opprinnelig så eller hørte, men også av ting og detaljer vi kan ha blitt kjent med i ettertid. Sånn sett kan det gjøre saken vanskeligere, sier Sandberg til Dagbladet.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Det behagelige trikset gjør deg mer uthvilt

Oppdragelsesstilene som kan trigge narsissisme når barnet blir voksent