Hjem Hjernetrim Verdens eldste optiske illusjon?

Verdens eldste optiske illusjon?

I oktober 1892-utgaven av Fliegende Blätter, et tysk humormagasin, dukket det opp et bilde som skildrer en optisk illusjon. Bildet var en skisse av et kaninhode, eller var det et andehode?

Begge bildene så ut til å bytte frem og tilbake fra å være en and til å være en kanin. Ifølge nettstedet Amusing Planet dukket bildet et halvt århundre senere opp igjen i Ludwig Wittgensteins bok Philosophical Investigations fra 1953, der den berømte filosofen brukte eksemplet for å illustrere hvordan visse figurer kunne tolkes på mer enn én måte.

I løpet av de neste sytti årene ville and-kanin-illusjonen dukke opp utallige ganger i bøker, blader og nettsteder. And-kanin-illusjonen er en klassisk, men den er absolutt ikke den første.

Hva ser du?

Gjennom menneskehetens historie har kunstnere brukt ulike teknikker for å lure publikum, for eksempel å skape et inntrykk av dybde i flate fresker ved hjelp av en smart kombinasjon av penselstrøk og skygger, også kjent som trompe-l’œil-effekten. Noen bevis tyder på at til og med paleolittiske kunstnere som dekorerte hulevegger med tegninger av hester og bisoner, gjorde bruk av fjellets naturlige buler for å gi en følelse av volum og dybde til kunstverkene deres.

De forhistoriske kunstverkene som ble funnet i grotten Font-de-Gaume, i Frankrike, er spesielt bemerkelsesverdige.

Historikeren Duncan Caldwell, som har undersøkt den paleolittiske kunsten i grotten Font-de-Gaume i Frankrike har oppdaget at den viser graveringer og tegninger av ullen mammut og bison som ofte deler visse linjer eller trekk, og skaper overlappende bilder der man først ser ett dyr, og så det andre, akkurat som and-kanin-illusjonen.

Mammut-og-bison-illusjonen dukket opp så regelmessig gjennom hulen at han ikke kan være tilfeldig. I den samme grotten fant Caldwell også en liten figur, der detaljene til en bison var skåret ut på den ene siden av figuren, mens detaljene til en mammut var skåret ut på den andre.

PRØV OGSÅ DISSE:

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com