Funnet som ble gjort høsten 2021 har blitt holdt hemmelig i over et år mens forskerne har arbeidet med steinen. Det er muligens et kvinnenavn risset inn i steinen.
Et nytt arkeologisk funn vekker nå internasjonal oppsikt blant språkforskere og arkeologer: Verdens eldste daterte runestein ble oppdaget høsten 2021, da arkeologer ved Kulturhistorisk museum, Universitetet i Oslo undersøkte et gravfelt i Hole ved Tyrifjorden. Dette melder Kulturhistorisk museum i en pressemelding.
Radiokarbondateringer viser at steinen er fra perioden mellom år 1 til år 250. Dermed dreier det seg altså om en muligens 2000 år gammel runestein – og ett av de aller tidligste belegg på nedskrevet språk i Skandinavia.
– Å få et slikt runefunn i fanget er en enestående opplevelse og alle runeforskeres drøm. For meg er dette et høydepunkt, for dette er et unikt funn som skiller seg fra andre bevarte runesteiner, sier runolog Kristel Zilmer i en pressemelding fra museet.
Zilmer er professor i skriftkultur og ikonografi ved Kulturhistorisk museum og har det siste året jobbet med å undersøke og tyde tegnene på runesteinen. Samtidig har arkeologene arbeidet med å datere graven og analysere andre funn fra gravfeltet.
Steinen, som kalles Svingerudsteinen, har fått navn etter funnstedet.
På steinens fremside står åtte runer tydelig frem blant andre riss. Omskrevet med bokstaver står det: idiberug. Men Zilmer poengerer at eldre skrivemåter kan variere mye. Derfor er det krevende å tolke steinen.
– Teksten omtaler muligens en kvinne som het Idibera, og innskriften kan bety «For Idibera». Andre muligheter er at idiberug gjengir et navn som Idibergu, eller kanskje slektsnavnet Idiberung. Og det finnes flere tolkningsmuligheter – slik det ofte gjør med eldre runeinnskrifer, forteller Zilmer.
Steinen ble funnet i et gravfelt med fire gravhauger og to flatmarksgraver fra eldre jernalder. Flatmarksgraver er en enkel gravtype uten særlig markering på overflaten.
Runesteinen ble funnet i en av flatmarksgravene, og vil bli utstilt på Historisk museum.