Hjem Dyr Verdens eldste ville fugl (70) mistet maken – men nå er hun på frierføtter igjen
Dyr

Verdens eldste ville fugl (70) mistet maken – men nå er hun på frierføtter igjen

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Albatrossen Wisdom er et eller annet sted i 70-årene. Men selv om hun allerede er drøyt 20 år eldre enn hennes artsfrender pleier å bli, stanser det ikke Wisdom i å prøve å finne lykken på ny etter at maken hennes døde. 

«Wisdom, verdens eldste kjente villfugl, ble fotografert igjen i forrige måned på Midway Atoll National Wildlife Refuge, der hun danset med potensielle partnere» skriver representanter for naturvernnyndighetene Pacific Region USFWS i et Facebook-innlegg, som også er omtalt av LiveScience

De forteller videre at hennes tidligere partner, Akeakamai, ikke har blitt observert de to siste hekkesesongene, og dermed trolig er død. 

Laysan-albatrosser er sjøfugler som holder seg til en partner hele livet. De er oppkalt etter en hekkekoloni på Laysan, som er en av de nordvestlige øyene i Hawaii.

Age is just a number, said ageless seabirds everywhere, maybe.Wisdom, the world’s oldest known wild bird, was…

Posted by USFWS Columbia Pacific Northwest on Friday, April 12, 2024

I innlegget forklarer biolog Jonathan Plissner ved National Wildlife Refuge at hunnene av denne albatross-arten legger et enkelt egg i første halvdel av desember. Men det stoppet ikke den godt voksne Wisdom fra å delta i paringsdanser med et knippe utvalgte hanner.

– Hun fridde fortsatt aktivt til andre fugler i mars, forteller Plissner .

Wisdom ble merket i 1956. Da må hun ha vært minst fem år gammel. Hun har fortsatt det samme ID-båndet på foten den dag i dag. Gjennom årene har Wisdom lagt 50-60 egg, og av disse har anslagsvis 30 vokst opp.

Forskerne venter ikke at Wisdom kommer til å få noen ny unge i år, men understreker at fuglen med ID-nummeret Z333 er usedvanlig sprek for alderen. 

Hvert år returnerer hun til Midway Atoll National Wildlife Refuge i Nord-Stillehavet for å hekke og oppdra ungene sine.  Mellom hekkesesongene tilbringer Wisdom nesten halve året til havs, og svever majestetisk over Stillehavet.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com