mandag, oktober 26, 2020

Verdens Helseorganisasjon går til motangrep på Trump

Mest lest nå

Donald Trump trakk den økonomiske støtten til Verdens Helseorganisasjon (WHO) i forrige uke og anklaget WHO for å ha gjort en rekke feilgrep i forbindelse med Koronaviruset. Nå svarer WHOs sjef på handlingen.

USA hadde tilgang til informasjon om viruset fra dag én, fastlår WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.


Ingenting er holdt skjult fra USA, sa Tedros under WHOs pressekonferanse mandag kveld lokal tid.

I søndagens utgave av The Washington Post, bekrefter han opplysningene, melder VG. Der sto det at amerikanske helseeksperter og personell hos Center for Disease Control and Prevention (CDC) mottok løpende informasjon fra WHOs bakkepersonell under Korona-utbruddet i Kina i desember.

Tedros understreket også at ingen land får mer eller mindre informasjon enn andre:

Vi gir (samme) informasjon til alle. Det er en forutsetning for forebygging, sa han.

Trakk støtten

Den amerikanske presidenten trakk støtten til Verdens Helseorganisasjon i forrige uke og kritiserte WHOs håndtering av pandemien.

– Så mange dødsfall har resultert av deres feilgrep, sa Trump.

Presidenten la til at han ønsker å opprettholde kontakten med organisasjonen og lovet å vurdere å gjenåpne pengekranen dersom det blir aktuelt i fremtiden.

WHO mottok cirka 401 millioner dollar i 2017, og 281 millioner dollar i 2018 i donasjoner fra USA, en støtte som utgjorde omtrent 15% av WHOs årlige budsjett.

WHO sier at de synes det er trist at Trump bestemte seg for å trekke støtten, men vil nå vende seg mot andre land for å kompensere tapet. WHO vil dermed styrke sitt samarbeid med andre nasjoner slik som Tyskland, Sør-Korea, og muligens Kina; noe som muligens vil føre til at USA mister deler av fotfestet sitt vis-à-vis Kina og Europa.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter