Hjem Nyheter Verdens største stjernesafir ble funnet i bakgården da en lokal forretningsmann skulle grave ut en ny brønn

Verdens største stjernesafir ble funnet i bakgården da en lokal forretningsmann skulle grave ut en ny brønn

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Verdens største stjernesafir ble funnet i en bakgård i Sri Lanka – ved et uhell.

En smykkehandler sier til BBC at den enorme steinen ble funnet av arbeidere som gravde en brønn i hagen hans i Ratnapura-området i Sri Lanka som er kjent for å være rikt på edelstener.

Eksperter estimerer at den lyseblå stjernesafiren har en verdi på opptil 100 millioner dollar på det internasjonale markedet. Det tilsvarer om lag en milliard norske kroner.

Steinen veier rundt 510 kilo, altså mer enn et halvt tonn. Smykker veies som kjent i karat, og denne som har fått navnet «Serendipity Sapphire» er på 2,5 millioner karat.

Foto: Twitter

– Mannen som gravde brønnen varslet oss om noen sjeldne steiner. Senere snublet vi over dette enorme eksemplaret, sier steinens eier, Gamage, til BBC.

Av sikkerhetsmessige årsaker har han ikke ønsket å oppgi fullt navn eller eksakt lokasjon.

Gamage, som er en tredjegenerasjons edelstensforhandler, informerte myndighetene om funnet, men sier det tok mer enn ett år å rense steinen for gjørme og andre urenheter før de kunne analysere og sertifisere den.

Under renseprosessen sa Gamage at noen steiner falt ut av klyngen og at disse skulle være stjernesafirer av høy kvalitet.

Foto: Twitter

Ratnapura, som betyr perlebyen på singalesisk, er kjent som edelstenshovedstaden i Sri Lanka, som er en ledende eksportør av safirer og andre edelstener. Det er funnet en rekke verdifulle steiner der tidligere.

I 2020 tjente landet rundt en halv milliard dollar på eksport av edelstener, slipte diamanter og smykker.

– Jeg har aldri sett et så stort eksemplar før. Steinen ble sannsynligvis dannet for rundt 400 millioner år siden, sier gemmologen Gamini Zoysa.

Eksperter påpeker imidlertid at selv om prøven har en høy karatverdi, er det ingen garantier for at alle steinene inne i klyngen er av høy kvalitet.

Funnet kom etter at Sri Lankas perleindustri har lidd tap som følge av pandemi og nedstengninger.

De som jobber i bransjen håper funnet vil tiltrekke seg internasjonale kjøpere og eksperter.

  1. verdensrommet
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com