Hjem Nyheter Vet alt – bortsett fra hvem som skrev brevet

Vet alt – bortsett fra hvem som skrev brevet

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Politiet har gått ut med en oppdatering om trusselbrevet i Lørenskogsaken.

Det er nå gått tre og et halvt år siden Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem på Lørenskog. Hun var gift med en av Norges rikeste menn, milliardæren Tom Hagen.

Det var den 31. oktober 2018 Tom Hagen ikke fikk tak i sin jevngamle ektefelle, den da 68 år gamle Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, på telefonen. Dermed dro han hjem for å sjekke. Da han kom hjem fant har huset tomt, og et trusselbrev på gebrokkent norsk hvor det blant annet var fremsatt et krav om løsepenger på ni millioner euro i kryptovaluta.

Trusselbrevet har helt fra begynnelsen vært et sentralt spor i saken. Dette gjelder uavhengig av hypotese, altså om det er utarbeidet som del av en villedning eller en reell kidnapping.

Mye er skrevet om trusselbrevet. «Noen av opplysningene har vært meddelt tidligere, noe har vært omtalt, men ikke bekreftet av politiet, noe bør korrigeres eller presiseres, og noe gjentas her for fullstendighetens skyld,» skriver politiet i en ny oppdatering om Lørenskogsaken.

Trusselbrevet har vært gjenstand for omfattende tekniske og taktiske undersøkelser. Det har blant annet blitt undersøkt med tanke på DNA, fingeravtrykk, trykk, papir, konvolutt, printer, lingvistikk med mer.

I praksis vet vi så å si alt om dette dokumentet, med unntak av hvem som har skrevet det og hvor det er skrevet ut. Vi antar derfor at vi vil kunne komme i mål med dette så fort vi har riktig enhet eller forfatter å sammenlikne opp mot.

– Etter en helhetsvurdering er vi nå kommet til at fordelene ved å dele mer informasjon overgår eventuelle ulemper i den videre etterforskningen. Vi ønsker også å bidra til åpenhet og sikre korrekt og nøktern informasjon til allmennheten om et meget sentralt spor i en sak med uvanlig stor allmenn interesse, heter det i meldingen fra Politiet.

I beste fall vil oppmerksomhet rundt disse opplysningene også kunne bidra til nye relevante tips og ytterligere fremskritt i etterforskningen. Politiet har flere opplysninger og vurderinger rundt brevet, men ønsker av hensyn til etterforskningen heller ikke nå å dele alt.

Dette sier politiet nå om trusselbrevet:

  • Ved utforming av trusselbrevet er det benyttet Windows pc, med operativsystem Windows 10 eller 8. PC-en har hatt et integrert skjermkort, Intel HD Graphics 630.
  • Ved utarbeidelse av brevet er det mest sannsynlig benyttet WordPad for Windows. Det er benyttet standardinnstillinger for font, linjeavstand og avsnitt. Sideoppsettet har vært Letter.
  • Papiret trusselbrevet er skrevet på samsvarer godt med Clas Ohlson, kopipapir, 75 g/m2, A-4, uten hull. Dette papiret er produsert i Portugal og selges hos Clas Ohlson. Det kan finnes andre papirtyper med lignende egenskaper hos andre utsalgssteder.
  • Trusselbrevet er mest sannsynlig skrevet ut på en blekkprinter fra Hewlett Packard (HP). Det er benyttet blekkpatron type HP 302 eller HP 304 fargepatroner.
  • Den aktuelle konvolutten er en hvit, C-5 – konvolutt, produsert av Mayert Kuvert i Tyskland i september 2017. Konvolutten er solgt hos Clas Ohlson.
  • Politiet mener brevet mest sannsynlig er utformet av en eller flere personer med norsk som førstespråk, eller som av andre årsaker innehar gode norskkunnskaper. De andrespråkstrekkene vi ser i teksten antas med andre ord å være tilgjort eller tilsiktet.

Fikk tips-flom i forbindelse med telefonnummer

Tidlig i mai i år gikk politiet ut og ba publikum om hjelp i saken. De opplyste at telefonnummeret +47 407 45 668 ble brukt for å opprette konto på en kryptovalutabørs, sammen med en stjålet passkopi og en falsk e-postadresse. Politiet ba alle som vet noe om dette nummeret, og numrene som kommer før og etter i serien om å ta kontakt med dem.

Kontoen på kryptovalutabørsen er et sentralt spor i etterforskningen av Anne-Elisabeth Hagens forsvinning.

Telefonnumrene, som tilhører startpakker fra Telia til 29 kr, ble solgt på Bunnpris Iladalen fra juni 2017. Butikken ble nedlagt i desember 2017, og politiet opplyste de ikke kunne utelukke at et eller flere av kontantkortene har blitt oversendt til en annen butikk etter dette.

Etter at politiet gikk ut med etterlysningen, har de fått mange tips – og avdekket et nytt utsalgssted:

– Vi har nå avdekket et nytt utsalgssted hvor SIM-kortene i den aktuelle nummerserien har vært til salgs. Sporene går videre til Bunnpris-butikken i Grønland Basar, Tøyengata 2, i Oslo, lyder den nye meldingen fra politiet.

Tom Hagen fortsatt siktet

Hva som har skjedd er fortsatt et mysterium. Teoriene har florert. Det hele startet som en kidnappingssak. Etter hvert dreide saken.

Den 28. april 2020 pågrep politiet Tom Hagen. Hans kone hadde da vært savnet i halvannet år. Han er nå løslatt, men fortsatt siktet for drap på ektefellen.

Nylig uttalte Tom Hagens forsvarer, Svein Holden, til NRK at han mener at siktelsen etter to år opprettholdes på svakt grunnlag.

– Tom Hagen har et sterkt håp om at politiet vil finne ut hva som har skjedd med Anne-Elisabeth Hagen, uttalte forsvarer Svein Holden til tv-kanalen i slutten av april.

– Samtidig er det naturligvis svært krevende for han at han fortsatt er siktet for ugjerningen, la Holden til.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com