Mange av oss elsker oliven og bruker det som tilbehør i ulike typer matretter, salater eller bare som snacks. Men vet du egentlig hva som er forskjellen på grønne og sorte oliven?
– Ved naturlig modning vil alle oliven skifte farge fra grønn til sort, og man kan spise oliven i alle modningsstadier. Moden, altså sort oliven, har et høyere innhold av fett og da særlig det umettede fettet, enn de grønne, forteller klinisk ernæringsfysiolog Anne Marie Skjølsvik til KK.
De grønne olivene er umodne, fastere og bitrere enn de sorte olivene, forteller Ernæringsfysiolog cand. scient, skribent og yogalærer, Gunn Helene Arsky. Ekte sorte oliven er for eksempel kalamataoliven fra Hellas som har blitt sorte fordi de har modnet på treet.
Ikke alle sorte oliven har modnet på treet
Oksiderte sorte oliven får du billig på boks. De er milde i smaken fordi de har gått gjennom en bearbeidingsprosess. De har altså blitt farget slik. Sjølsvik forklarer at oliven som er moden blir veldig myke. Da er det ofte lettere å høste inn grønne oliven og så farge dem sorte med en miks av salt og lut som fører til oksidering.
Oliven som er farget sorte smaker ikke det samme som de som er modnet sorte.
På ingredienslista på produktet kan du se om det er brukt fargestabiliseringsmiddelet E579.
Hvilken er din favoritt?
Skjølsvik forklarer både grønne og sorte oliven er sunne, men vil du ha mest mulig ut av olivenspisingen skal du gå for den sorte varianten som er naturlig modnet. De inneholder maksimalt av vitaminer, mineraler og umettet fett forklarer hun.
LES OGSÅ: Visste du hvor nyttig Tigerbalsam kan være? Her er 14 smarte bruksområder