Vi skiller ikke mellom dem, men kaller alle klementiner.
Svaret på det klassiske spørsmålet var lenge enkelt, røper Bama på nettsidene sine. Men, sier de: Slik er det ikke lenger. Realiteten er at mandariner ikke har vært tilgjengelig i Norge på nesten 25 år, inntil få år siden. Likevel er det stor forvirring rundt de to sortene.
– Det var lettere å skille mellom klementiner og mandariner før. Klementiner og mandariner er etter hvert to veldig like sorter, begge er som regel steinfrie og lette å skrelle. Klementinen er søtere og mildere, mens mandarinen har en noe kraftigere aroma enn klementinen. Før i tiden var mandarinene ofte syrlige, fulle av stein og vanskelige å skrelle. De nye sortene derimot er søte og friske og de er lette å skrelle. Disse sortene har få eller ingen steiner. Klementiner har som regel ikke steiner, men det kan likevel skje på grunn av krysspollinering, forteller Bama.
Merker knapt forskjell i dag
Klementiner og mandariner har så mange like egenskaper at de aller færreste vil merke noen forskjell – begge er søte, saftige og lette å skrelle, og ser ganske identiske ut.
De siste årene har det vært en enorm utvikling på området. Klementiner dyrkes flere steder enn før, både på den nordlige og sydlige halvkule, gjennom hele året. Botanisk sett er flere av disse nye sortene mandariner, men de kalles altså klementiner.
– Nå har vi Clemenules fra Spania i butikkene, og etter hvert vil de også komme fra Marokko. For spesielt interesserte kan vi røpe at de sortene som botanisk sett er mandariner, kommer i butikken over jul, forteller frukt- og grøntimportøren BAMA i en pressemelding fra selskapet.
Klementiner hele året
Norske forbrukere kan nå få tak i klementiner året rundt, takket være målrettet innovasjonsarbeid gjennom flere år.
De er likevel ekstra populære i november og desember, og juleklementiner er en kjær tradisjon for mange.
Mer frø i år
Grunnet utfordringer med vær og klima, er det generelt observert mer frø enn vanlig i år.
De ekstra frøene skyldes naturlig pollinering fra bier og vind. Smaken er derimot svært god etter den varme sommeren.
Generelt er sitrusfrukt utsatt for småskader, flekker på skallet og av og til også litt grønnskjær. Dette skyldes vær, vind og insektskader, og har ingen betydning for smaken eller frukten inni, da all sitrus høstes modne på trærne.