Hjem Nyttig Vet du hva du skal gjøre om du er alene og setter noe fast i halsen? Dette kan redde liv!

Vet du hva du skal gjøre om du er alene og setter noe fast i halsen? Dette kan redde liv!

Har du noen gang tenkt over hva du skal gjøre dersom du setter noe fast i halsen – og er helt alene?

Det skal egentlig ikke så mye til for å sette noe fast i halsen. Dersom maten tygges for dårlig og svelges når bitene er større enn spiserøret klarer å ta unna, setter det seg lett fast.

Andre grunner kan være at man ler mens man spiser, at du spiser for fort eller får en allergisk reaksjon.

Ifølge NHI er den vanligste grunnen til at voksne mennesker setter ting fast i halsen nettopp at man ikke tygger maten godt nok.

– Hos voksne er det å «svelge vrangt», få i vrangstrupen, som regel et resultat av at man har tygget maten for dårlig, og at den setter seg fast i svelget eller i luftrøret, skriver helsenettstedet.

De fleste av oss vet hva man skal gjøre dersom en annen person kommer ut for dette. Nesten alle har lært Heimlich-manøveren. Men denne metoden skal du slite med å utføre på deg selv.

Dette scenarioet diskuteres sjelden, de fleste har ingen anelse om hvordan de faktisk kan redde seg selv om man setter noe fast i halsen.

Jeff Rehman er en brannmann som i denne videoen demonstrerer hva du kan gjøre for å redde ditt eget liv. Vi håper du aldri må benytte deg av metoden, men skulle du være uheldig er det særs viktig å kunne den.

Denne kunnskapen kan redde liv. Alle burde vite hvordan man redder seg selv fra kvelning. Del informasjonen med venner og familie! 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com