Mange tusen hjem i Norge har katt som kjæledyr. De fleste av disse kattene tilbringer store deler av tiden sin utendørs. Det er vel og bra. Katter trives godt ute og trenger å få utfolde seg utenfor hjemmets fire vegger.

Men det er viktig å være klar over at katten kan pådra seg farlige sykdommer som kan være vanskelige å oppdage. Dette skriver TV 2.

Hilde Røssland, veterinær ved AniCure Dyresykehus i Bergen, ønsker nå å advare mot den dødelige lungeormen som øker i omfang hos katter. Røssland mener at parasitten er voksende i mange land.

– Jeg finner lungeorm hele tiden, men det er en diagnose få leter etter. Resultatet er at katter dør fordi katteeierne ikke forstår hva som feiler dem, sier Røssland til TV 2.

Hun ønsker nå å spre kunnskapen sin om lungeorm slik at flere kan sjekke katten sin for den dødelige parasitten. Hun mener at mange katter er smittet og at det er viktig å få det sjekket og at kattene deretter får riktig behandling.

Den lille parasitten lever i kattens luftveier og er under en cm lang. I Norge påvises den nå for det meste på Vestlandet.

Foto: Pixabay

Symptomene er vanskelige å oppdage

Snegler og snegleslim har den største skylda for at katter blir smittet. Det holder at katten slikker på gress eller annet hvor det har vært snegler. Kattene blir smittet mens sneglene er aktive, men symptomene viser seg ikke før utpå vinteren. Disse kan dessverre være vanskelige å oppdage.

LES OGSÅ
Ulven Romeo har egen minneplanket i Alaska - vant innbyggernes hjerter
Foto: Pixabay

Symptomene kan være at katten blir mer tungpustet, kortpustet eller slapp. Røssland forklarer derfor at symptomene kan være vanskelige å oppdage da katten vanligvis er avslappet og rolig når den først er inne. Men man kan merke det ved at katten hoster og har rennende øyne og nese. Lungebetennelse kan være sekundær effekt av parasitten.

Del gjerne videre med andre katteiere!