Forsiden Dyr Veterinær advarer mot ukjent, dødelig kattesykdom - mange tilfeller påvist i Norge

Veterinær advarer mot ukjent, dødelig kattesykdom – mange tilfeller påvist i Norge

Mange tusen hjem i Norge har katt som kjæledyr. De fleste av disse kattene tilbringer store deler av tiden sin utendørs. Det er vel og bra. Katter trives godt ute og trenger å få utfolde seg utenfor hjemmets fire vegger.

Men det er viktig å være klar over at katten kan pådra seg farlige sykdommer som kan være vanskelige å oppdage. Dette skriver TV 2.

Hilde Røssland, veterinær ved AniCure Dyresykehus i Bergen, ønsker nå å advare mot den dødelige lungeormen som øker i omfang hos katter. Røssland mener at parasitten er voksende i mange land.

Reklame

– Jeg finner lungeorm hele tiden, men det er en diagnose få leter etter. Resultatet er at katter dør fordi katteeierne ikke forstår hva som feiler dem, sier Røssland til TV 2.

Hun ønsker nå å spre kunnskapen sin om lungeorm slik at flere kan sjekke katten sin for den dødelige parasitten. Hun mener at mange katter er smittet og at det er viktig å få det sjekket og at kattene deretter får riktig behandling.

Den lille parasitten lever i kattens luftveier og er under en cm lang. I Norge påvises den nå for det meste på Vestlandet.

Foto: Pixabay

Symptomene er vanskelige å oppdage

Snegler og snegleslim har den største skylda for at katter blir smittet. Det holder at katten slikker på gress eller annet hvor det har vært snegler. Kattene blir smittet mens sneglene er aktive, men symptomene viser seg ikke før utpå vinteren. Disse kan dessverre være vanskelige å oppdage.

LES OGSÅ
Lille Joseph mangler en arm - da han ble med foreldrene på fotballkamp fikk han sin livs overraskelse

Foto: Pixabay

Symptomene kan være at katten blir mer tungpustet, kortpustet eller slapp. Røssland forklarer derfor at symptomene kan være vanskelige å oppdage da katten vanligvis er avslappet og rolig når den først er inne. Men man kan merke det ved at katten hoster og har rennende øyne og nese. Lungebetennelse kan være sekundær effekt av parasitten.

Del gjerne videre med andre katteiere!

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Truls og Eyvind har delt et bilde som får tusenvis til å le!

Til høsten er det klart for en ny sesong med "Truls ala Hellstrøm". Men de to kompisene har ikke glemt hverandre i løpet av...

Da Tony måtte flytte inn på pleiehjemmet måtte han etterlate katten sin hjemme. Men så fikk en snill nabo en plan

Da Tony fikk slag og måtte flytte på pleiehjem, var det ikke lett å si farvel til det livet han var vant til å...

Den 72-år gamle kvinnen ønsket seg en gammel og uønsket hund – se hvem hun endte opp med

Ikke alle hunder er like heldige her i livet. Heldigvis er de fleste så heldige at de finner nye eiere allerede fra fødselen av,...

Lars Monsen med utradisjonell metode da han sjekket opp Trine Rein

At Lars Monsen er en tøffing er det ingen tvil om, noe vi alle har vært vitne til utallige ganger på tv. Enten han krysser...

Bildet av den fire år gamle jenta i rullestol går viralt. Kan du se hvorfor?

Fire år gamle Maren Anderson sitter i rullestol. Det har hun gjort hele livet. En dag var Maren ute og handlet med foreldrene sine,...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet

MER POPULÆRT