Hjem Dyr Veterinær: – En hankatt med denne fargen er like sjelden som snø i Karibia
Dyr

Veterinær: – En hankatt med denne fargen er like sjelden som snø i Karibia

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Skilpaddefarget hankatt? Jo de finnes, men de er like sjeldne som snø i Karibia. Og røde hunkatter? De også finnes, men det er helt unntaksvis. Vi har spurt veterinæren hvorfor det er slik.

– Fargen på katten din bestemmes av kattens gener. Genene, DNAet, eller arveanlegget om du vil, ligger gjemt inni kromosomene. Katten din har 18 kromosompar. Pluss ett siste kjønnsbestemmende kromosompar, sier veterinær Torunn Schiefloe ved Levanger Dyreklinikk til Sosialnytt.

Inni disse kromosomparene ligger altså «oppskriften» på hvordan katten din ser ut – DNAet til katten.

Kapslet inn i katte-kromosomene finner vi flere meter DNA-kode. DNA-koden ligger lagret i alle cellene og inneholder informasjon om øyefarge, blodtype, pelsfarge og alle mulig andre ting som kjennetegner katten din. Er katten disponert for arvelige sykdommer, ligger det lagret her. Og har den en ekstra lang hale, ja da er det også noe som ligger kodet inn i pusens DNA. 

Det ene settet med kromosomer kommer fra mor, det andre fra far. Noen av de kodene som ligger i DNAet er dominante eller sterke, mens andre er såkalt recessive eller svake: De svake genene vil vike dersom det er et sterkere gen der som forteller noe annet.

Det aller siste kromosomparet er det som bestemmer om du har en hankatt eller hunkatt. Dersom det siste genparet er XX har du en hunkatt, mens om det er XY så er en hankatt.

Røde hun katter og skilpaddefargede hannkatter er uhyre sjelden

– Genet for rødfarge er et recessivt gen, altså et svakt gen. Når det sitter sammen med et bestemmende gen så vil det alltid tape. Ettersom genet for farge «bor» på X-kromosomet, vil det hos en gutt ikke ha noen konkurrent. Hvis genet finnes blir katten blir rød, forteller Schiefloe.

En hunkatt vil derimot ha to XX-gener. Og dersom hunkatten har en eller annen fargekode som ikke er rød i ev av sine to X’er så vil den andre fargen alltid vinne. For å få en rød hunkatt, må altså begge foreldrene være røde og føre videre rødfarge-genet til hunkattungen.

– Ser du en rød katt, kan du være 90 prosent sikker på at det er en guttepus, forteller veterinær Schiefloe.

En skilpaddefarget katt har tre farger, oftest rød, hvit og svart. Katten trenger to X-kromosomer for å få denne fargekombinasjonen. Så med mindre det har skjedd en genfeil som gir hankatten XXY istedet for XY, forekommer ikke skilpaddefargede hankatter.

-For at hankatten skal få XXY-kromosom istedenfor XY må for eksempel to fostre vokse sammen til en hankattunge, forteller Schiefloe.

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com