Hjem Dyr Veterinæren advarer: Dette stoffet finnes i noen typer kattemat og kan være kreftfremkallende
Dyr

Veterinæren advarer: Dette stoffet finnes i noen typer kattemat og kan være kreftfremkallende

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En veterinær kommer med advarsel om et tilsetningsstoff som finnes i kattemat på boks – og som ifølge veterinæren kan forårsake kreft hos våre pelskledde venner.

Karragenan er et ekstrakt fra en rødalge som vokser i Atlanterhavet, og som brukes som tilsetningsstoff i matindustrien. Nettstedet Bramat.no forklarer at karragenan har evne til å trekke til seg vann og danne en gelélignende substans, og kan blant annet bidra til å gjøre produkter mer tyktflytende og stabile.

Karragenan er godkjent til bruk i matindustrien, men det er ikke faglig enighet om hvorvidt stoffet er trygt. 

Ingrid King, som er tidligere sjef ved et dyresykehus sier ifølge Daily Mail at hun er bekymret over at karragenan brukes i en del typer kattemat. Grunnen er at laboratoriestudier har vist at det kan forårsake tykktarmskreft.

Nedbrutt karragenan brukes ofte som geleringsmiddel i mange populære kattematmerker. En studie viste at produktene som ble testet, ikke en eneste prøve av matkvalitets karragenan med sikkerhet hevde å være helt fri for potensielt kreftfremkallende materiale.

I en artikkel for det kattebaserte nettstedet Catster, advarte King amerikanske kjæledyreiere om at matgodkjent karragenan er på listen over varer som er generelt anerkjent som trygge.

EUs mattrygghetsorgan EFSA er for tiden i gang med å gjøre en ny vurdering av hvorvidt karragenan er trygt og fortsatt skal kunne brukes.

Kan relateres til tarmkreft hos dyr

King advarer imidlertid om at karragenan i enkelte tilfeller har blitt assosiert med sårdannelser i mage-tarmkanalen og mage-tarmkreft hos dyr.

Hun sier at hun i større og større grad er bekymret for å mate katter eller andre dyr med mat som inneholder karragenan.

trist hund
Illustrasjonsfoto fra Canva

King mener at katteeiere bør sjekke ingrediensene i kattens mat. Hun sier ifølge Daily Mail videre at selv om mat uten denne ingrediensen kan være litt vanskeligere å finne, er det viktig å lese dyrefôretiketter og finne alternativer hvis kattens nåværende fôr inneholder karragenan.

Med mindre katten din nekter å spise merker som ikke inneholder karragenan, anbefaler hun å bytte ut mat med denne ingrediensen.

  1. katt hvite poter
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com