in ,

VG: Helsedirektøren håper på gjenåpning i mai

guldvog

Helsedirektør Bjørn Guldvog bekrefter overfor VG at både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) har levert faglige råd i forkant av at regjeringen onsdag presenter planen for å gjenåpne Norge.

– Vi håper at vi skal kunne starte første trinn i gjenåpningen i siste halvdel av mai. Det er avhengig av hvilken smittesituasjon vi er i og at vi ha fått vaksinert de vi har planlagt å vaksinere, sier Guldvog til avisen.

Førstkommende onsdag vil vi få vite hvilke grupper regjeringen vil prioritere i gjenåpningen. Statsministeren legger frem gjenåpningsplanen for Stortinget kl. 10.00 onsdag, og deretter vil regjeringen holde en pressekonferanse der resten av landet blir informert om planene.


– Med dagens smittesituasjon og den litt begrensede vaksineringen vi har nå, vil det være veldig vanskelig å åpne nå. Men jo lenger vi kommer ut i mai, jo flere vil være vaksinert sier han.

Regjeringen har allerede gitt uttrykk for at barn og unge skal prioriteres høyt, det er dermed å forvente at de første lettelsene trolig vil komme på dette området sier Guldvog.

Akkurat nå er det barn og unge som er de største smittesprederne.

Kan bli aktuelt å prioritere vaksine til unge

– Denne uken ble det kjent at RNA-vaksinene Pfizer og Moderna er 90 prosent effektive mot coronasmitte. Dermed kan ikke vaksinerte smitte videre. For å få epidemien under kontroll så raskt som mulig, kan det da bli aktuelt å vaksinere aldersgruppene som sprer mest smitte, sa smitteverndirektør Geir Bukholm til VG i påskehelga.

Det vil bli tatt en nærmere vurdering på om det skal gjøres endringer i prioriteringene når alle over 45 år er vaksinert.

Usikre påsketall

Helsedirektøren er usikker på hvor forsiktige folk har vært i påsken. Inn mot påskeferien gikk andelen som har testet positivt ned, og det nasjonale r-tallet var også 1,0 like før påske.  

Samtidig som de gode nyhetene om R-tallet kom var assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, ute og understreket at det er viktig å se hvordan situasjonen er over påsken.

– Sannsynligvis må vi vente til en uke etter påske før vi kan se hva det reelle R-tallet er, sa Nakstad da smitterapporten ble kjent i forrige uke. Han la også til at det i januar kun tok en uke før smitten spratt opp igjen over 1 fordi man lettet på mange tiltak.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Svein Østvik: – Når du drikker mister du den følsomheten

folksomt

Nature: Flokkimmunitet er sannsynligvis umulig å oppnå