in

Vi bryter fartsgrensen oftest i juli

Gjennomsnittsfarten til norske bilister er markant høyere i juli enn resten av året. Det kan bli en skummel kombinasjon med mye sommertrafikk på veiene.

Kjøredata hentet inn fra appen Smartbil de siste tre årene viser at gjennomsnittsfarten hos norske bilister i juli er på 69,1 km/t, mot et snitt på 65,0 km/t på årsbasis. Dette er basert på over 77 millioner kjørte kilometer blant nær 6000 bilister i hele landet.

– Hold fartsgrensen, hold avstand til bilen foran og hold din plass i køen i sommer, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.


Ikke bare er snittfarten høyest i juli, men vi har også registrert mest kjøring med høy fart. Nesten fem prosent av all kjøringen over høyeste tillatte fart i Norge, 110 km/t, skjer i juli.

– Vi vet både fra skadestatistikken og det vi ser i nyhetene at det er flere trafikkulykker, spesielt de alvorlige, om sommeren. Dette stiller strengere krav til oss bilister, sier skadeforebyggeren.

I juli kjører bilistene fra Viken for fort hele 20 prosent av tiden, tett fulgt av bilistene fra Oslo med 17,2 prosent. Vestlendingene er flinkest til å holde farten, og bryter fartsgrensen med 10,5 prosent av kjøretiden.

– Her vil både veistandard og hvor mange strekninger det er med firefelts motorvei spille en rolle. Men en fin og bred vei er ingen unnskyldning for å kjøre for fort, sier Hofstad-Nielsen.

I løpet av ett år bryter norske bilister fartsgrensen i snitt 12,5 prosent av kjøretiden.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Slik unngår du å bli frastjålet tingene dine på ferien

Freya på ny weekend i Bærum – politiet sperrer av området etter at folk ikke holder avstand til den 600 kilo tunge hvalrossen