in

Video viser ukrainske soldater drepe russiske krigsfanger

russiske soldater

En video som er delt på sosiale medier og verifisert av New York Times viser det som skal være ukrainske soldater drepe russiske krigsfanger nær Kyiv.

– Han er fortsatt i live. Film disse plyndrerne. Se, han er fortsatt i live. Han gisper etter luft.

Ifølge Forsvarets Forum kommer uttalelsen fra en mann på videoen der en angivelig såret russisk soldat dekker hodet og fortsatt puster.


Videoen viser deretter den uktainske soldaten skyte den russiske mannen to ganger. Han beveger seg fortsatt, og soldaten skyter ham igjen, inntil mannen ikke lenger beveger seg.

Videoen som opprinnelig ble delt på meldingstjenesten Telegram ble først omtalt og verifisert av New York Times.

Minst tre andre antatte russiske soldater, blant dem en med en åpenbar hodeskade og med bakbundede hender, kan ifølge Aftenposten bli sett døde nær mannen som ble skutt.

Alle har på seg kamuflasjeuniform, og tre av dem har hvite armbånd som russiske styrker ofte bruker. Utstyr ligger strødd rundt dem, og det er blodflekker nær hvert av hodene deres.

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

Aftenposten og VG har også stedsverifisert videoen, men kan ikke uavhengig slå fast at den viser faktiske drap på soldater.

Videoen ble ifølge VG tatt på en vei nært landsbyen Dmytrivka, rundt 20 kilometer unna Butsja der flere ukrainske sivile ble funnet drept etter at russiske styrker trakk seg ut av området.

De ukrainske soldatene er ifølge avisen identifisert av sine blå armbånd og at de gjentatte ganger sier «ære til Ukraina». Det er uklart hvilken enhet de skal høre til.

Å henrette krigsfanger utgjør en forbrytelse etter Genèvekonvensjonene – konveksjonene sier at man til enhver tid skal behandle krigsfanger humant.

Verken VG, New York Times eller Aftenposten har valgt å publisere videoen det dreier seg om.

Dette er ikke første gang det sirkulerer videoer som viser mulige krigsforbrytelser utført av ukrainsk side. Aftenposten omtalte i mars en video som viste hvordan russiske krigsfanger skal ha blitt skutt i beina.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Dyrevernorganisasjon: Russiske tropper overlot 222 hunder på dyrevernsenteret til en forferdelig død uten mat og vann – innelåst i burene sine

Slik unngår du ladekø på påsketuren