Hjem Nyheter Viggo Kristiansen frifinnes for ugjerningene i Baneheia

Viggo Kristiansen frifinnes for ugjerningene i Baneheia

Frifinnelsen ble bekreftet av Borgarting lagmannsrett torsdag ettermiddag.

Tidligere i høst offentliggjorde riksadvokat Jørn Sigurd Maurud sin innstilling i Baneheia-saken.

I halvannet år har Oslo politidistrikt etterforsket Baneheia-saken på nytt etter at Gjenopptakelseskommisjonen besluttet å gjenåpne Viggo Kristiansen sin sak.

I oktober ba Riksadvokaten om at Borgarting Lagmansrett frifinner Viggo Kristiansen i den nye rettssaken.

– Bakgrunnen er at det samlede etterforskningsmaterialet klart ikke gir bevismessig grunnlag for straffeforfølging av Kristiansen for de forholdene han ble dømt for i Baneheia-saken, sier riksadvokat Jørn Sigurd Maurud ifølge VG på en pressekonferanse.

Riksadvokaten mener at det ikke foreligger bevis som tilsier at Kristiansen er skyldig i drapene av Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen.

– Det foreligger ikke tekniske bevis som knytter Kristiansen til de straffbare handlingene. Heller ikke DNA-bevis, sier Maurud ifølge TV 2

Påtalemyndigheten mener altså at Viggo Kristiansen må frifinnes. Og i dag ble det slått fast at Kristiansen frifinnes. Kristiansen møtte selv i retten for å overvære domsavsigelsen og godtok hele dommen.

Riksadvokaten understreker at det eneste som indikerer at Viggo Kristiansen er skyldig, er Jan Helge Andersens forklaring, og at den i lys av den nye etterforskningen ikke kan tillegges vekt.

Han viser til at mobilbeviset tyder på at Kristiansen faktisk har oppholdt seg i nærheten av egen bopel.

Riksadvokaten ber om at Kristiansen frifinnes i en rettssak uten hovedforhandling.

– Denne saken har fått dypt tragiske konsekvenser, især for Kristiansen som har sonet over 20 år i fengsel og mistet store deler av sitt liv, sa Riksadvokaten under pressekonferansen og beklaget dypt til Viggo Kristiansen og hans nærmeste.

Han uttrykte også sympati med foreldrene til de to ofrene.

Fredag morgen sa Viggo Kristiansen advokat, Arvid Sjødin, til NRK at summen i erstatningssaken kan bli høyere enn 30 millioner.

– Dette er en mann som har mistet hele arbeidslivet. Han har mistet evnen til å stifte familie. Han har mistet alt med tanke på å leve som et normalt menneske. Dette er en alvorlig krenkelse. Derfor har han krav på erstatning, sier Sjødin.

I et sjeldent intervju med Fædrelandsvennen sa Kristiansen nylig at en eventuell erstatning kommer i andre rekke for hans del.

– Ingen penger i verden kan gjøre opp for 21 år i fengsel og den smerte denne saken har påført meg og min familie. Jeg er evig takknemlig for at familien har vært villig til å stille opp for meg slik de har gjort i alle år, sa Viggo Kristiansen til Færdelandsvennen.

Far til Viggo, Svein Kristiansen, medgir ventetiden siden sønnen ble løslatt i juni i fjor har vært lang.

– Men denne gangen har den ikke kostet like mye, sier faren.

Familien Kristiansen har vært opptatt av at livet må gå videre, og har prøvd å leve som de alltid har gjort.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com