onsdag, juli 8, 2020

Vil forby all bruk av engangsplast i Norge

Mest lest nå

Miljødirektoratet foreslår nå å innføre et nasjonalt forbud mot bruk av all engangsplast.

Det betyr at det vil bli et totalforbud mot plastsugerør, engangsbestikk, plasttallerkener, engangsbestikk, rørepinner, ballongpinner, bomullspinner, take-away-emballasje og drikkebegre laget av isopor.

Ifølge NRK, kan et slikt forbud årlig redusere bruken av engangsprodukter i Norge med 1,9 milliarder enheter, og hindre spredning til naturen av disse produktene med rundt 6 millioner enheter.


Blir forbudt i EU i 2021

«Dette er et viktig steg i arbeidet med å bli kvitt unødvendig engangsplast i Norge. Havforsøpling er et av vår tids store miljøproblemer, og engangsartikler av plast er en av kildene», sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til NRK. Han mottok forslaget mandag denne uken.

Forbudet mot engangsplast, samsvarer med kravene i EUs direktiv om plastprodukter. Fra 2021, blir det nemlig forbudt med engangsplast i alle EU-landene.

engangsplast
Engangsplast som dette blir forbudt. Foto: Canva

80 prosent av søppelet i havet er plast

Ifølge EU-kommisjonen, er mer enn 80 prosent av søppelet i havet plast. De produktene som nå omfattes av den nye loven, utgjør omtrent 70 prosent av alt avfallet i havet. På grunn av den langsomme nedbrytingen, blir plasten værende igjen i havet og på strendene i både EU og i resten av verden.

Ifølge WWF, havner hvert år over åtte millioner tonn plast i havet. Hvis ikke noe blir gjort nå, kommer det til å være mer plast enn fisk i havet innen 2050.

Risikerer å få mikroplast i drikkevannet

I naturen har plast en levetid på opptil flere hundre år. Når plasten havner i havet brytes den opp i mindre biter. Dette skjer enda langsommere enn på land, fordi det er mindre UV-stråling og kaldere temperaturer.

Etter hvert som plasten brytes opp i mindre biter blir de vanskeligere og vanskeligere å fjerne fra naturen. Det dannes såkalt mikroplast, som i verste fall kan havne i drikkevannet vårt.

Hva syns du om lovforslaget? Bør vi forby all bruk av engangsplast?

LES OGSÅ: Australsk by med genial oppfinnelse som forhindrer mengder av plast i havet

130,124FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter