lørdag, juni 12, 2021

Vil forby privat fyrverkeri på nyttårsaften

Mest lest nå

Mange ønsker å forby privat fyrverkeri på nyttårsaften. Hvert år må legevaktene rundt om i landet ta imot folk med alvorlige skader etter at de har lekt med fyrverkeri. I tillegg er det mange dyr som er livredd smellene.

Psykologistudent Madeleine Kristiansen har skrevet et innlegg i VG der hun argumenterer for at det er på tide å forby fyrverkeri for privatpersoner.

«Nyttårsaften kan bli en like fin festdag, om ikke bedre, uten fyrverkeri», skriver hun.


«Husdyrene som lider seg gjennom denne dagen, som ikke forstår hva som skjer og i mange tilfeller er redde i flere dager etter. De fleste steder i landet er det kun lov å skyte opp fyrverkeri mellom 18.00 og 02.00, dette skal være med på å gjøre det lettere for dyreeiere å forutse når smellene kommer. Men det skjer allikevel oppskytning både før og etter dette tidsrommet hvert eneste år», skriver Madeleine videre.

Foto: Madeleine Kristiansen

Hva med de ville dyrene?

Kjæledyrene og husdyrene våre kan vi til en viss grad hjelpe og beskytte mot fyrverkeri. «Men hva med de ville dyrene», spør psykologistudenten.

LES OGSÅ: Ola demonstrerer mot fyrverkeri: dropp det, for dyrenes skyld

«Redselen og skadene det medfører for dyr er det vi som er ansvarlige for, noen minutters moro for oss mennesker kan være slutten for et dyr, som både kan dø av stress, men også av skader fyrverkeri medfører de. Selv de åtte timene det er lovlig å skyte opp fyrverkeri er mange timer for dyrene, mye skade kan skje på disse timene. Jeg mener fyrverkeri kun bør skje akkurat rundt midnatt på nyttårsaften og det ikke bør selges til privatpersoner som kan misbruke det», skriver Madeleine.

Mange skader på mennesker

«Det skjer også fatale ulykker på oss mennesker hvert eneste år, den største grunnen til dette er kanskje nettopp fordi det ikke er noe system rundt hvor og når den enkelte skyter opp. Det er mange som ikke holder seg innenfor tidsrommet det er lov å skyte opp, men det er også mange som er uforsiktige ved oppskyting av fyrverkeri, og ikke har nok respekt for hvilke skade det kan påføre både seg selv og andre», skriver Madeleine, og legger til:

«Selv klarer jeg ikke nyte synet av raketter som skinner på himmelen, for hvert smell og lysglimt er det et dyr som lider fordi vi mennesker er så egoistiske.»

Hva mener du? Er det på tide å innføre totalforbud mot privat fyrverkeri på nyttårsaften?

LES OGSÅ: Dette hotellet arrangerer fyrverkeri-fri nyttårsfeiring for deg og hunden din

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter