torsdag, november 21, 2019
Nyheter Nå er det vedtatt: flyktningene i Lærdal får gratis...

Nå er det vedtatt: flyktningene i Lærdal får gratis førerkort

-

I oktober skrev vi at flyktningene i Lærdal kommune kunne få sponset førerkort, dersom Senterpartiet fikk det som de ville. Nå har formannskapet i Lærdal vedtatt at flyktningene skal få gratis sertifikat.  

Det er nettsiden porten.no som rapporter om oppdateringen i saken.

Senterpartiet ønsker nemlig å bidra til at kommunens flyktninger får førerkort, slik at de skal ha mulighet til å komme seg til og fra arbeid, delta i aktiviteter og slik sett hindre at de flytter til byene. Det skriver NRK.

– Det er viktig for integreringen at vi tar oss råd til dette nå, slik at flyktningene blir mer selvstendige og kommer seg inn på arbeidsmarkedet. Man kan nok tenke seg til at de blir boende dersom de får tatt sertifikatet. I distrikts-Norge er en avhengig av bil for å komme seg rundt til arbeid og fritidsaktiviteter, sier Viktor Yttri, lokallagsleder i Lærdal Senterparti til NRK.

Og nå er Senterpartiet hørt.

– Vi har vedtatt å gi alle flyktninger mulighet til å ta gratis førerkort, og vi bruker av tilskuddet til flyktninger. Vi ser på det som et godt vedtak fordi det er med å hjelpe integreringen på en god måte, sier ordfører i Lærdal Jan Geir Solheim (Sp) til NRK.

Ikke alle er enig 

Men det er langt fra alle som er enig i at det er lurt å gi førerkort til flyktningene i Lærdal.

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) mener dette skaper forskjellsbehandling.

– Jeg synes det er forkastelig at man skal ha en forskjellsbehandling. Flyktninger skal få gratis førerkort, mens resten av befolkningen må spinke og spare for å få råd til dette. Enten bør man gjøre det gratis for alle, eller så bør det ikke være gratis for noen, sier han til NRK.

I distrikts-Norge er en avhengig av bil for å komme seg rundt til arbeid og fritidsaktiviteter, sier Viktor Yttri- Foto: Pixabay

Innvandringspolitisk talsperson i FRP, Jon Engen-Helgheim mener man bør tenke helt annerledes og at vi gir for mye uten å stille krav til flyktningene.

– Vi gir for mye uten å stille krav tilbake. Viss kommunen skal stille opp med så mye penger, så må alle som står utenfor arbeidslinja få det tilbudet, og det må være et krav om at de kommer i arbeid etter å ha fått sertifikatet.

– Man må heller gjøre alt en kan for at flyktningene kommer i arbeid – det vil knytte de til bygda, og det er det som er god integrering, sier han til NRK.

Ikke unikt

At en kommune eventuelt velger å gi førerkort til flyktninger er ikke unikt. På sørlandet er det flere kommuner som både gir førerkort og rentefrie lån på bil til flyktninger.

TV 2 har tidligere skrevet om sørlandskommunene som har samme argumentasjon som Senterpartiet nå har i Lærdal kommune.

Kommunalsjef Even Schau i Audnedal uttalte at de ikke hadde mottatt noen reaksjoner fra kommunens innbyggere på at at dekket førerkort for flyktninger.

– Med bil kan flyktningene komme seg til skole, butikk og andre gjøremål i kommunen. Det er ikke minst viktig for å forsøke å få dem i jobb, sa han til Fædrelandsvennen.

Men heller ikke praksisen til flere sørlandskommuner har vært debattfritt. Åse Michaelsen (Frp) er stortingsrepresentant for Vest-Agder, og er en av dem som mener dette skaper en uheldig forskjellsbehandling.

– Jeg er opptatt av at det skal være likebehandling. Å gi gratis førerkort til en gruppe og ikke andre grupper, er ikke rettferdig. Hva med annen ungdom og studenter, som heller ikke har råd til lappen? sier hun til TV 2.

Hva mener du? Bør kommuner i Distrikts-Norge gi førerkort til flyktninger? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook og si din mening! 

LES OGSÅ: I denne kommunen innføres det røykeforbud på alle lekeplasser

Lik oss på Facebook for flere saker:

Neste artikkel ⬇Neste
Scroll ned

Siste nytt

Hvor farlig er det egentlig å snuse? Kjendislege ser på saken

Kjendislege Wasim Zahid har sett på snus og hva forskningen sier om helseskader relatert til snus. Til videoen skriver...

Aune Sand med sterk kritikk av influensere: – Tanketomt vås

Kunstner Aune Sand (53) tar nå et oppgjør med influensere, og måten de påvirker dagens unge på. Han mener...

Renoverte campingvogn fra 1988 – for en forvandling

Flere og flere nordmenn får øynene for å feriere i sitt eget land. Noe som også vises på salget...

91 år gammel kvinne forvandlet byen til et kunstverk med penselen sin

Den 91 år gamle kvinnen Anežka Kašpárková har virkelig vist verden hvor vakker gatekunst kan være.  Den tsjekkiske kvinnen døde dessverre...

Da Jenny fikk ansvaret for kostholdet på dette gamlehjemmet ble det nye tider for beboerne

Jenny Jönsson er en 42 år gammel kvinne. Til daglig jobber sykepleieren på et gamlehjem i Sverige. Da hun...

Ali klipper hjemløse gratis før jul

Ali Zaki (29) driver en frisørsalong i Malmö. I november og desember holder han søndagsåpent for alle hjemløse som...