mandag, juli 6, 2020

Nå er det vedtatt: flyktningene i Lærdal får gratis førerkort

Mest lest nå

Slik blir du kvitt vorter i løpet av 2 dager

Gamle kjerringråd kan være så mangt, men noen kjerringråd har uten tvil noe for seg. Kjerringråd ble brukt veldig mye før i tiden, mens...
I oktober skrev vi at flyktningene i Lærdal kommune kunne få sponset førerkort, dersom Senterpartiet fikk det som de ville. Nå har formannskapet i Lærdal vedtatt at flyktningene skal få gratis sertifikat.  

Det er nettsiden porten.no som rapporter om oppdateringen i saken.

Senterpartiet ønsker nemlig å bidra til at kommunens flyktninger får førerkort, slik at de skal ha mulighet til å komme seg til og fra arbeid, delta i aktiviteter og slik sett hindre at de flytter til byene. Det skriver NRK.


– Det er viktig for integreringen at vi tar oss råd til dette nå, slik at flyktningene blir mer selvstendige og kommer seg inn på arbeidsmarkedet. Man kan nok tenke seg til at de blir boende dersom de får tatt sertifikatet. I distrikts-Norge er en avhengig av bil for å komme seg rundt til arbeid og fritidsaktiviteter, sier Viktor Yttri, lokallagsleder i Lærdal Senterparti til NRK.

Og nå er Senterpartiet hørt.

– Vi har vedtatt å gi alle flyktninger mulighet til å ta gratis førerkort, og vi bruker av tilskuddet til flyktninger. Vi ser på det som et godt vedtak fordi det er med å hjelpe integreringen på en god måte, sier ordfører i Lærdal Jan Geir Solheim (Sp) til NRK.

Ikke alle er enig 

Men det er langt fra alle som er enig i at det er lurt å gi førerkort til flyktningene i Lærdal.

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) mener dette skaper forskjellsbehandling.

– Jeg synes det er forkastelig at man skal ha en forskjellsbehandling. Flyktninger skal få gratis førerkort, mens resten av befolkningen må spinke og spare for å få råd til dette. Enten bør man gjøre det gratis for alle, eller så bør det ikke være gratis for noen, sier han til NRK.

I distrikts-Norge er en avhengig av bil for å komme seg rundt til arbeid og fritidsaktiviteter, sier Viktor Yttri- Foto: Pixabay

Innvandringspolitisk talsperson i FRP, Jon Engen-Helgheim mener man bør tenke helt annerledes og at vi gir for mye uten å stille krav til flyktningene.

– Vi gir for mye uten å stille krav tilbake. Viss kommunen skal stille opp med så mye penger, så må alle som står utenfor arbeidslinja få det tilbudet, og det må være et krav om at de kommer i arbeid etter å ha fått sertifikatet.

– Man må heller gjøre alt en kan for at flyktningene kommer i arbeid – det vil knytte de til bygda, og det er det som er god integrering, sier han til NRK.

Ikke unikt

At en kommune eventuelt velger å gi førerkort til flyktninger er ikke unikt. På sørlandet er det flere kommuner som både gir førerkort og rentefrie lån på bil til flyktninger.

TV 2 har tidligere skrevet om sørlandskommunene som har samme argumentasjon som Senterpartiet nå har i Lærdal kommune.

Kommunalsjef Even Schau i Audnedal uttalte at de ikke hadde mottatt noen reaksjoner fra kommunens innbyggere på at at dekket førerkort for flyktninger.

– Med bil kan flyktningene komme seg til skole, butikk og andre gjøremål i kommunen. Det er ikke minst viktig for å forsøke å få dem i jobb, sa han til Fædrelandsvennen.

Men heller ikke praksisen til flere sørlandskommuner har vært debattfritt. Åse Michaelsen (Frp) er stortingsrepresentant for Vest-Agder, og er en av dem som mener dette skaper en uheldig forskjellsbehandling.

– Jeg er opptatt av at det skal være likebehandling. Å gi gratis førerkort til en gruppe og ikke andre grupper, er ikke rettferdig. Hva med annen ungdom og studenter, som heller ikke har råd til lappen? sier hun til TV 2.

Hva mener du? Bør kommuner i Distrikts-Norge gi førerkort til flyktninger? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook og si din mening! 

LES OGSÅ: I denne kommunen innføres det røykeforbud på alle lekeplasser

130,115FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter