Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) krever strakstiltak fra regjeringen etter flere alvorlige knivepisoder i Oslo den siste tiden.

«Vi ser at noen få ungdommer skremmer vettet av folk i nærmiljøet og sånn skal vi ikke ha det. Det hører ingensteds hjemme at 13-14-åringer tar med kniv når de går ut døren. Det gjør de ikke fordi de er i speideren og skal grille pølser og spikke i skauen, men fordi det er en kniv de er villig til å true andre med», han til NTB.

Fire tiltak

Nettavisen skriver at Johansen foreslår fire umiddelbare tiltak for å stoppe volden:

  1. Forby macheter. Innfør forbud mot å innføre og kjøpe dem.
  2. Øke straffen for organisert kriminalitet.
  3. Gå etter pengene i de kriminelle miljøene, ved å utvide straffelovens mulighet for inndragning av økonomisk utbytte.
  4. Øke antallet ungdomsplasser i kriminalomsorgen.

Politiet må sette inn større ressurser

Ifølge nettavisen, mener Johansen at politiet må sette inn større ressurser for å knuse gjengene i Oslo. Dette for å forhindre at de vokser seg mektigere. Han tror en løsning vil være å stanse pengestrømmen, samt å gå etter hvitvasking og dyre gjenstander.

«Hvis kriminaliteten lønner seg, er det nesten umulig å stoppe utviklingen av kriminelle gjenger og organisert kriminalitet. Vi vet at raske penger, dyre klokker og fine biler er noe av det som frister rekruttering av løpegutter», sier Johansen.

LES OGSÅ
Tidligere ELLE-redaktør Signy Fardal går hardt ut mot bloggere

På Facebook skriver han: 

«Machete brukes i jungelen. Det er ikke jungel i Oslo. Senest i helgen rykket politiet etter melding om slagsmål i byen vår der flere av ungdommene bar machete.

Kniv er ett av de mest brukte våpnene i de nye gjengmiljøene fordi det er lett å få tak i, og vanskelig å oppdage. Den mest utbredte knivtypen er macheten, som også er den farligste. Det er derfor svært alvorlig at macheter selges uten aldergrense og til en lav pris på nett og i en rekke butikker.

Allerede i fjor foreslo Arbeiderpartiet et forbud mot å skaffe seg, eie eller inneha machete. Da fikk vi nei av FrPs justisminister. Jeg er glad for at han nå har snudd. Det haster å få innført forbudet, som vi helst skulle hatt på plass i Oslo allerede.»

Johansen må ta ansvar for egen by

Justispolitisk talsmann Peter Frølich (H) mener at Johansen har ansvar for situasjonen i sin egen by, og etterlyser en liste over tiltak Oslo kommune skal jobbe etter for å få bukt med problemet, skriver Nettavisen.

«Det kan være greit å minne Johansen på at dette ikke kan løses alene av regjeringen eller politiet. Jeg lover at vi skal levere på vår front og håper Johansen gjøre det samme», sier han til NTB.

LES OGSÅ
Ja eller nei til caps og lue i klasserommet?

Trykk på deleknappen om du er enig med Raymond Johansen!