Hjem Nyheter Ville du gått i denne genseren om du visste hva den var laget av?

Ville du gått i denne genseren om du visste hva den var laget av?

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En lodden pels og et hode med menneskehår har mer til felles enn du tror: Ikke bare hjelper de oss med å holde varmen – begge er også laget av keratinproteinfibre. Et nederlandsk startup håper å gjøre menneskehår til en tekstil motehusene bruker i klesproduksjonen.

Human Material Loop har så langt laget prototyper av frakker, gensere og blazere av menneskehår, i håp om at klesprodusenter en dag vil kjøpe ruller av det alternative stoffet for å lage egne produkter.

Medgründer Zsofia Kollar sier hun lenge har vært fascinert av hårets potensiale som stoff. Hun var fascinert av følelsene folk har for det

– Vi bryr oss om veldig om håret vårt, men når det først er klippet av så har vi avsky for det, sier Koller i et intervju med CNN.

Hver eneste dag klipper vi av oss enorme mengder hår. Det går rett i søppelsekken, og videre til dynga eller forbrenningsanlegget der det frigjør klimagasser som bidrar til klimaendringer.

Ifølge Human Material Loop havner 72 millioner kilo menneskehår på europeiske søppelfyllinger hvert år.

– Det er en stor avfallsstrøm som det for øyeblikket ikke er noen skalerbar løsning på, sier Kollar.

Hun forteller til CNN at dette avfallet blir brent i de fleste land, og at mange av de alternative løsningene verken er miljøvennlige eller egnet for storskala bruk.

Måten Human Material Loop bruker hår på, er ikke er så forskjellig fra å strikke en genser med noe annet materiale. Korte hår spinnes sammen og forvandles til en sammenhengende tråd for å lage et garn. Deretter farges garnet.

Gründerselskapet har laget flere produkter av menneskehår. Det første var en genser, som kjennes litt ut som ull. Men selskapet har også forsøkt å lage en ytterjakke der menneskehår er den isolerende fyllmassen. Denne jakken ble testet og fikk tommel opp på en ekspedisjon til iskalde vinterforhold på Argentinas høyeste fjell, Aconcangua.

– Vi vet at å ha menneskehår på kroppen, ikke er noe folk flest er klare for ennå, sier Kollar til CNN.

Men hun tror ideen kan vokse og slå rot, og understreker at dette ikke bare handler om en sensasjonell nyhet eller bærekraft – Kollar forteller at menneskehår faktisk også er et utrolig slitesterkt materiale.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com