Hjem Nyheter Vipps advarer om svindelforsøk

Vipps advarer om svindelforsøk

Den siste tiden har flere mottatt falske SMS-er som utgir seg for å være fra Vipps.

– Dette er svindelforsøk der man prøver å lure konto- og kortinformasjon ut av mottagerne, og Vipps vil aldri sende ut SMS-er og be om sensitiv informasjon, opplyser selskapet i en pressemelding.

Ofte bruker svindlere kjente merkenavn som Vipps for å lure folk til å gi fra seg sensitiv informasjon. I løpet av de siste månedene har det dukket opp flere svindelforsøk via såkalte spoofede telefonnummere, der mottagerne lures til å tro at man må «sikre sin Vipps-konto».

RELATERT: Kostymeansvarlig i «Exit» anmelder etter svindelforsøk på Finn

Via lenker i SMS-lures man til å oppgi konto- og kortinformasjon, som svindlerne så kan misbruke. Som oftest dukker det opp en BankID-godkjenning rett i etterkant.

Er man for rask i vendingen og ikke leser informasjonen godt nok, tror mottagerne ofte at dette har sammenheng med at de må «sikre Vipps-kontoen sin».

Dessverre er dette da en BankID-godkjenning som gjør at svindlerne for eksempel kan gjennomføre store kjøp på nett med din kortinformasjon.

Dette gjør du

Mottar du en slik SMS er det aller viktigste å vite at du bare trenger å slette den, og det skjer ingenting dersom du ikke har trykket på lenken du mottar.

RELATERT: Ekspert frykter ny svindelmetode – Dette er neste nivå av ID-tyveri

Skulle du derimot ha trykket på lenken og gitt fra deg konto- eller kortinformasjon er det viktig at du sperrer kortet og tar kontakt med banken din.

Selv om SMS-en «kommer» fra Vipps trenger du ikke å sperre Vipps, da dette er svindel for å lure ut konto- og kortinformasjon – men det gjør ikke at svindlerne får tilgang til din Vipps.

Det er banken din som kan hjelpe deg videre, så det aller viktigste er å ta kontakt med dem. Har du oppgitt BankID-kode og passord på den falske nettsiden bør du også si ifra til banken din om det og be dem sperre den.

Vær obs om du blir bedt om sensitiv informasjon

Når du mottar SMS-er fra kjente merkenavn bør du alltid være ekstra obs dersom de ber deg oppgi sensitiv informasjon. De aller fleste kjente og store selskaper sender aldri ut SMS-er der de ber om dette.

RELATERT: Den nye svindelmetoden du må være obs på – så lett å bli lurt

Mottar du BankID-forespørsler bør du sjekke hvilket brukersted som ber deg om å bekrefte informasjonen, og ikke godta BankID-forespørsler som fremstår som ukjent for deg.

Har du gitt fra deg konto- eller kortinformasjonen din på steder som gjør deg usikker, ta kontakt med banken din og be dem om hjelp.

Vipps har også en informasjonsside om svindel, med et sett Vippsvett-regler. Er du i tvil så sjekk denne:

  • Vipps ber deg aldri om å oppgi PIN gjennom kommunikasjon via e-post eller meldinger.
  • Vipps ber deg aldri om penger via e-post eller SMS, ei heller kort- eller kontoinformasjon.
  • Vipps ber deg aldri om å oppdatere betalingsinformasjon via e-post der du må trykke deg videre inn på et nettsted.
  • Vipps bruker kun e-post som en informasjonskanal, men vi samhandler aldri med kundene våre via e-post. All samhandling skjer via appen vår, som er et sikkert sted. E-post og SMS er ikke en kommunikasjonskanal vi benytter for henvendelser om personopplysninger.
  • All informasjon om Vipps’ kunder ligger inne i appen, og samles aldri på eksterne nettsteder.

– Får du henvendelser fra «Vipps» der du kan sjekke av på en eller flere av disse punktene kan du være ganske sikker på at det er skurker eller skøyerstreker på gang, opplyser selskapet på nettsidene sine.

Sjekk at pengene er på kontoen din

Svindlere er alltid ute etter nye metoder for å lure til seg penger på uærlig vis. Vipps opplyser at de er gjort oppmerksomme på en annen mye brukt svindel-variant som tar utgangspunkt i meldingsfunksjonen i Vipps:

Kjøper skriver inn en melding om at de har overført penger, i stedet for å faktisk overføre penger. Noen har derfor solgt varer, for eksempel via FINN.no uten at de har fått penger inn på konto.

– Et godt råd er da å alltid sjekke at du har penger på konto før du enten gir fra deg en vare, eller refunderer penger til noen som ber om det, sier Vipps og legger til at dersom konto brukes som betalingskilde skal pengene være inne på konto på sekundet etter overførsel.

Tags:

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com