Hjem Nyttig Visste du dette? Derfør bør ikke glassene stå opp-ned

Visste du dette? Derfør bør ikke glassene stå opp-ned

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Hvordan plasserer du drikkeglassene dine i skapet? Mange velger å sette dem opp-ned for å unngå støv og smuss, men dette kan faktisk skade glassene mer enn det hjelper.

Når glass står med foten opp og åpningen ned, kan det oppstå en tilstand kjent som glasspest, eller glasskorrosjon. Dette er en fuktskade forårsaket av en kjemisk reaksjon som oppstår når glasset ikke har tørket skikkelig og fuktigheten blir fanget i glasset. Når et glass først er skadet av glasspest, er det dessverre umulig å reversere skaden.

Risikoen med eldre glass

Glasspest rammer særlig eldre glass, så hvis du har gamle glass fra loppemarkeder eller arvet glass, er det viktig å være oppmerksom på dette. For nyere glass er ikke dette like stor bekymring, men for å unngå fuktskader er det likevel essensielt å oppbevare glassene med bunnen ned og åpningen opp. Når du har håndvasket glass eller henter dem ut av oppvaskmaskinen mens de fortsatt er fuktige, bør de tørkes opp-ned på et håndkle for å eliminere fuktigheten helt – men i skapet bør de stå på foten for å unngå å bevare fukt i glasset.

Hvordan håndtere kalk og hvite belegg på glass

Hvis glassene dine blir hvitaktig kan det skyldes kalkavleiringer. Dette kan skje hvis du har hardt vann eller bruker for mye oppvaskmiddel.

«Når glassene vaskes i oppvaskmaskin må de ikke slå mot hverandre. Pass også på at vannet ikke er for hardt. Bruk vaskemiddel tilpasset glass,» skriver Hadelands glassverk.

Glassene bør ikke stå opp-ned i skapet. Foto: Canva

For å fjerne kalkflekker, prøv å bruke eddik. Hell eddik i en skål og sett den i oppvaskmaskinen sammen med glassene, og kjør et vanlig vaskeprogram uten oppvaskmiddel. Hvis kalkflekkene ikke forsvinner, kan du legge glassene i en bolle med varmt vann og eddik før du gjentar prosessen. Tannkrem kan også være effektivt mot kalkavleiringer. Dette bør ikke brukes i oppvaskmaskinen, men gnis direkte på glasset. Husk å bruke en enkel hvit tannkrem og poler forsiktig med en myk, fuktig klut.

Tips for å oppbevare drikkeglass korrekt i skapet

For å holde glassene dine pene og glansfulle over tid, bør du ha for vane å alltid sette dem i skapet på foten, uten at de berører hverandre. Unngå også å stable glassene, da de er mer utsatt for å få riper eller skape et vakuum som gjør det vanskelig å dra dem fra hverandre (med mindre de er designet for å være stablebare).

  1. syltetøyglass
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com