Hjem Dyr Visste du dette om blekksprut?
Dyr

Visste du dette om blekksprut?

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

At blekksprut er et havdyr som har åtte armer og bulehoder er kjent for de fleste. Men visste du at de fascinerende dyrene har tre hjerter og blått blod?

Og ja… spruter blekk gjør de også. Ifølge Livescienve er dette en forsvarsmekanisme blekkspruten har for å avskrekke rovdyr.

De er dessuten benløse, og det gjør at de kan de klemme seg inn i eller ut av trange områder.

Blekksprut er dessuten intelligente dyr. Det er faktisk gjort observasjoner av at blekksprut som har tatt i bruk verktøy for å løse ulike oppgaver.

Sex er det samme som en dødsdom for blekkspruten.

Alt i alt finnes det hele 289 arter.

De fleste blekksprutarter har sugekopper på bunnen av hver arm. Og to tredjedeler av en blekkspruts nevroner er i armene i stedet for hodet. Det betyr at en blekksprut kan utforske en hule på jakt etter mat med den ene armen, mens en annen arm prøver å åpne et skalldyr.

Sugekoppene på blekksprutens armer har reseptorer som gjør at en blekksprut faktisk kan smake på de tingene den berører.

Den eneste harde delen av kroppen til en blekksprut er et skarpt, papegøyelignende nebb som er på undersiden.

Blekkspruter har kraftige kjever og giftig spytt.

De har ikke alltid vært bløtdyr: Blekksprutens forfedre hadde harde skjell.  En eller annen gang i løpet av jura- og krittperioden mistet dyrene skjellene. Trolig for å bli mer smidige slik at de kunne unngå rovdyr og fange byttedyr.

En blekksprut har tre hjerter: Ett pumper blod gjennom organene og de to andre pumper blod gjennom gjellene.

Blekksprutblod er blått fordi det har et kobberbasert protein kalt hemocyanin.

Når en blekksprut svømmer, slutter hjertet som leverer blod til organene å slå. Dette gjør at blekkspruten blir sliten av å svømme. Antagelig er det grunnen til at de foretrekker å krype heller enn å svømme.

Blekkspruter kommer i mange forskjellige størrelser. Den gigantiske stillehavsblekkspruten er den største blekksprut-arten. De blir normalt 5 meter lange og veier rundt 50 kg. Men verdens størte kjente eksemplar veide mer enn 272 kg og var hele 9,1 meter på tvers.

Den minste blekkspruten er blekksprutulven. Den er mindre enn 2,5 cm lang og veier mindre enn et gram.

Blekkspruter lever i hav over hele verden.

Blekkspruter har en tendens til å holde seg til sitt eget selskap.

  1. blekksprut
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com