in ,

Vitenskap: Slik blir du mer lykkelig

Hva er lykke? Hvordan vi definere lykke er nok ulikt fra person til person. Er lykke å vinne mye penger? Å eie et flott hus? Kanskje for en stund, men det som er helt sikkert er at langvarig og stabil lykke krever mer enn materielle goder.

Professor Sonja Lyubomirsky ved University of California har gjort en grundig forskning på hvordan vi kan bli mer lykkelige og har skrevet boken «The How of Happiness», som har mange gode råd.

Professor Lyubomirsky har forsket både på lykkelige og ulykkelige mennesker, og i boken beskriver hun forskjellene. Basert på egen og andres forskning, kommer hun med en rekke konkrete råd for hva som kan gi deg et lykkeligere liv.


– Disse rådene kan absolutt bidra til at du får mer hverdagsglede og lykke, og de fleste er ganske enkle å gjennomføre, sier Ragnhild Bang Nes, som er psykolog og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet til KK. Hun har selv forsket på lykke i over 17 år.

10 råd for mer lykke

1. Gjør noe fint for andre

Dette er et punkt vi ofte undervurderer, men som alltid har vært viktig i menneskets historie. Vi blir ofte farget av hvordan de rundt oss har det.

– Å gjøre gode ting for andre er én av de viktigste kildene til lykke. Vi blir ofte mer glad av å gjøre noe fint for andre enn av å gjøre noe fint for oss selv, sier Bang Nes.

2. Gi jevnlig uttrykk for takknemlighet.

– Det finnes mange studier som viser at å uttrykke takknemlighet kan øke lykkefølelsen, sier Bang Nes.

Tenk over tre ting du er takknemlig for, det fører vanligvis med seg en god sinnsstemning med det samme. Takknemlighetsøvelser er viktige lykkeverktøy.

– Hvis du for eksempel viser takknemlighet overfor partneren din, blir partneren din glad. Da føler du at du har gjort en god gjerning som bygger dere begge opp. I tillegg blir partneren din glad, som gjør deg enda gladere, forklarer Winther.

3. Se positivt på livet

Det kan være vanskelig å tenke positivt, sier Bang, men prøv å forestille deg at du er et godt stykke inn i fremtiden hvor målene dine er nådd, hvordan ser livet ditt ut? Kanskje det er om tre, fire år eller enda lenger. Du lever det livet du drømmer om, med dem du ønsker å dele det med. Hvor er du? Hvordan føles det? Fremtidsvisjoner kan være viktige for lykkefølelsen.

4. Slutt å sammenlign deg selv med andre

Er du hele tiden på jakt etter det perfekte? Bang Nes sier at det kan hjelpe å tenke som en bronsemedaljevinner. Selvfølgelig er gullmedaljevinnerne vanligvis lykkeligst, men å få bronse kan føre til mer lykkefølelse enn å vinne sølv. Sølvmedaljevinneren opplever ofte at gullet brast, mens bronsemedaljevinneren er bare glad for å stå på pallen.

Ha fokus på det du får til, og ikke det du ikke får til!

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

5. Ta vare på relasjoner

Vi mennesker er flokkdyr. Gode og gjensidige relasjoner gjør at vi føler vi har verdi og tilfører andre verdi.

– Både nære og løse relasjoner kan påvirke lykkefølelsen, og små samtaler med noen i butikken eller en barista kan gjøre deg lykkeligere, sier Bang Nes.

6. Lik jobben din

– Dette punktet kan være litt vanskelig å få tak i, men det handler om å finne noe du trives med og finne en flyt, sier Bang Nes.

Gjør aktiviteter som du brenner for og oppslukes av. Når du blir helt oppslukt av det du gjør, føles det fantastisk, og det gir deg lykke.

7. Ta vare på kroppen din

Å være i fysisk aktivitet må vi aldri undervurdere, det kan virkelig skru lykkefølelsen opp mange hakk.

– Fysisk aktivitet gjør oss sterkere og utløser stoffer i kroppen som løfter humøret. Fysisk aktivitet både i små og større doser gir et lykkeløft, sier Bang Nes.

8. Vær til stede

– Å være til stede, bevisst nærværende, kan endre sinnsstemningen din på et øyeblikk. Kjenn solen som varmer ansiktet eller smaken av markjordbær. Nærvær i sanselige og estetiske opplevelser som musikk, vind og luft kan øke lykkefølelsen, sier Bang Nes.

9. Lær noe nytt

Det er aldri for sent å lære nye ting!

– Ny kunnskap tar oss ut av hverdagen og vanene. Det finnes en verden av kunnskap og fortellinger, nye ferdigheter å bygge. Det gjør oss lykkelige og gir mestringsfølelse, sier Bang Nes.

10. Bruk naturen

Å ha fin natur rundt oss kan påvirke oss i stor grad.

– Å være oppmerksom og aktiv ute i naturen påvirker humøret, men naturen påvirker oss positivt selv om vi bare inntar den sittende. Studier viser også at at å ha utsikt mot grønne trær fra sykehuset kan gjøre at pasienter blir friske fortere, sier psykologen.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Putin

Alkoholforbruket øker i Russland – Putin bekymret

David Beckham takket nei til å hoppe forbi køen for å vise respekt for Dronningen – ventet i 13 timer sammen med alle andre