Hjem Dyr Vitenskapelig undersøkelse viser at hunder gjenkjenner «onde» mennesker

Vitenskapelig undersøkelse viser at hunder gjenkjenner «onde» mennesker

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Hunder har noen fantastiske egenskaper vi mennesker bare kan fantasere om. De kan følge et spor over mange kilometer, lukte seg frem til godt skjult narkotika eller trenes opp til en lang rekke oppgaver. Dessuten er de eksperter i å lese kroppsspråk, noe som gjør at de faktisk kan skille gode fra onde mennesker bare ved å se på dem.

I følge australske Cosmopolitan ble en undersøkelse publisert i det medisinske magasinet Neuroscience and Biobehavioral Reviews som viser nettopp at hunder også kan oppfatte dersom et menneske er «slemt» mot et annet, og vil reagere på dette.

Undersøkelsen tar utgangspunkt i hundenes konsekvens i det å følge menneskelige aktiviteter, og om hundene gjør dette automatisk, eller om de velger hva de vil gjøre ut fra menneskets oppførsel. Både mot dem og omgivelsene generelt.

Hundene i undersøkelsen ble utsatt for forskjellige situasjoner hvor mennesker ble satt til å enten hjelpe hverandre, eller være passive. Et eksempel er hvor en person som skal åpne en krukke trenger hjelp. I noen tilfeller fikk personen hjelp av en annen person, i andre tilfeller sto den andre personen bare passiv og kikket på uten å hjelpe.

Deretter skulle forsøkspersonene gi hunden en godbit og overraskende nok viste det seg at hunden var mer villig til å motta godbit fra de personene som hjalp til enn de som var passive.

Dette viser trolig at hundene skiller mellom «snille» og «slemme» mennesker, og stoler ikke like mye på dem som ikke ville hjelpe som på dem som hjalp.

Dette viser i følge undersøkelsen at hundene ikke bare kan forstå menneskenes kroppsspråk, de forstår også de mellommenneskelige relasjonene, og kan tyde hvem som er «snille» og hvem som ikke er det – selv om det ikke blir sagt noe.

Så neste gang hunden din sitter og ser på deg kan det hende den faktisk sitter og analyserer deg.

Hunder er fantastiske dyr og har mange skjulte egenskaper vi mennesker bare kan drømme om. Heldigvis er de også fantastiske venner og familiemedlemmer, og behandler man dem godt vil de gå i døden for eieren sin. Del gjerne artikkelen hvis du kjenner noen hundevenner som burde lese dette.

Oppdatering: 

Faktisk.no har faktasjekket denne saken og mener at vi går for langt når vi bruker begrepet «slem». 

De har intervjuet forsker Judit Vasved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Hun sier blant annet: 

– For det første er det en overdrivelse å si at noen av deltakerne i studien var slemme, eller oppførte seg slemt.

Lukt kan også ha spilt inn, siden hundene også kunne lukte deltakerne, påpeker hun.

– Selv om konklusjonen i denne studien er at hundene etter hvert oppfatter kroppsspråket, er kjemiske signaler som lukt og feromoner antakelig utilsiktet involvert i situasjonene, sier Vas.

Hun mener derfor at Sosialnytts tolkning om at hundene ikke bare kan forstå menneskenes kroppsspråk, men at de også kan tyde hvem som er «snille» og hvem som ikke er det, er overdrevet.

Men konklusjonen er ikke nødvendigvis direkte feil, mener hun.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com