Hjem Meninger Volden mot politihunder er blitt grovere – nå krever politiet endring i lovverket

Volden mot politihunder er blitt grovere – nå krever politiet endring i lovverket

av Dan Åsen Hansen

Hunden har alltid vært et nyttig hjelpemiddel for politiet og de oppgavene de er forventet å utføre. Være seg det gjelder å søke etter og finne savnede personer eller forbrytere på flukt, eller som et redskap i annen bekjempelse av kriminalitet.

Dessverre har det også medført at volden mot disse hundene har eskalert betraktelig de siste årene, faktisk så mye at politiet nå går ut med en bønn om å tenke seg om både en og to ganger før man går så langt. Det er den svenske avisen Aftonbladet som skriver dette.

– Volden mot politiets tjenestehunder er blitt mer brutal, sier Glenn Andersson, utdannelsesansvarlig i politiets hundepatruljer Region Syd i Sverige i et intervju med Aftonbladet.

– Det er en dyster utvikling som dessverre går hånd i hånd med hvordan det ser ut i samfunnet eller, forteller han til avisen.

Ble brutalt angrepet 

Blant de groveste tilfellene av vold mot politihunder finner man hunden Hjalle, som brutalt ble angrepet og knivstukket av to flyktende gjerningsmenn etter et ran i Västerås for tre år siden.

Schäfer, politihund

Illustrasjonsfoto fra Pixabay

Hunden ble knivstukket o et ben, i nakken og i ryggen. Til alt hell overlevde Hjalle angrepet, men det gikk svært lang tid før han kunne vende tilbake til operativ tjeneste.

Andersson, som har svært lang fartstid innen hundepatruljen, forteller at volden er langt mer brutal nå enn for 15 – 20 år siden, og at det virker som om terskelen for å ty til vold mot hundene er betraktelig lavere nå enn for bare noen få år siden.

– Tidligere gjorde en gjerningsperson alt for å slite seg løs fra en politihund, og det virket ikke som om det var vilje til å skade hunden. Et slags moralsk kompass som sa at det gjør man bare ikke, forteller Andersson.

Schäfer, politihund

Illustrasjonsfoto fra Pixabay

Videre forteller han at i dag finnes det ingen slike sperrer, og det er helt vanlig at man prøver å skade politihundene, til og med drepe den hvis man får sjansen.

En annen hund, åtte år gamle Eddy, ble alvorlig skadet da den ble angrepet av en gjerningsmann med hammer. Hunden ble tildelt flere slag både i nakken og i hodet – og gjerningsmannens eneste forbrytelse var at han var mistenkt for innbrudd.

– Det var lenge uklart om Eddy ville kunne komme tilbake i tjeneste, forteller Andersson.

Eddys hundefører forteller til Aftonbladet om hva som skjedde den skjebnesvangre kvelden hunden ble angrepet.

– Vi var ute på et rutineoppdrag da vi oppdaget en person inne i et industrilokale. Denne personen truet oss med en gjenstand og jeg sendte Eddy på ham. Eddy holdt ham fast i armen som han er trent til, men plutselig begynte mannen å slå Eddy gjentatte ganger i nakken og i hodet. Det var først senere jeg forsto han hadde en hammer, forteller hundeføreren.

Heldigvis kom Eddy hurtig til behandling hos veterinær og slapp unna med en del vevskader og en hjernerystelse.

Schäfer, politihund

Illustrasjonsfoto fra Pixabay

– Nå hadde vi flaks at Eddy hang i armen hans, noe som hindret gjerningsmannen i å få inn alt for mange treff med hammeren. Hadde Eddy vært løs eller på bakken tror jeg ikke han hadde overlevd angrepet, forteller hundeføreren, som ønsker å være anonym på grunn av den jobben han utfører.

Verre var det imidlertid med de psykiske skadene, for selv om Eddy var kjent for å være en snill og tolerant politihund som elsket alt og alle endret han karakter etter angrepet, og er nå mistenksom og ikke den samme som før.

Tilliten nesten helt borte

Tilliten til andre mennesker er nesten helt borte, og dessverre er dette en egenskap som er svært viktig for politihunder i tjeneste. Derfor tenker hundeføreren seg om en ekstra gang før han sender Eddy ut på oppdrag igjen.

– Hunden er et ekstremt godt våpen, men sikkerheten må komme først. Mistenker jeg noen har en kniv er det ikke sikkert jeg sender hunden på ham. Risikoen for skader er for stor, forteller han.

Det tok lang tid før Eddy var klar til tjeneste igjen, både fysisk og psykisk.

På grunn av den stadig økende grove volden mot hunder i tjeneste ønsker nå politiet at et angrep på en politihund sidestilles med et angrep på en tjenestemann. Ikke minst fordi hunden ofte er tjenestemannens forlengede arm.

Slik er det i USA, og vold mot tjenestehund straffes på like fot som vold mot tjenestemannen som fører hunden, for ikke bare er det svært tidkrevende å finne og utdanne de rette hundene, det koster også svært mange penger – skattebetalernes penger – å gjøre det.

Del artikkelen hvis du er enig i at vold mot politihunder bør straffes hardere enn hva det gjør i dag.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.