Etter at den hadde vært rolig i 800 år, begynte plutselig vulkanen Fagradalsfjall på Island å våkne til live igjen.
For ni måneder siden stoppet et utbrudd. Men nå er det aktivitet: TV 2 skriver at det siden tirsdag er registrert over 7 000 skjelv i Reykjavik-området.
Vulkanen ligger fire mil fra hovedstaden på island, Reykjavik. Vulkanologen Þorvaldar Þórðarson sier til den islandske avisa Visir at alt tyder på at det går mot et utbrudd, men at magmaen kan småkoke i lengre tid grunt under jordskorpen før det skjer.
Þórðarson sier magmaen nå er omtrent en kilometer under jordoverflaten.
– Det hele kommer til å eksplodere, sier han.
— Da er det akkurat som det er en plugg i dem. Da må magmaen i løpet av denne siste kilometeren finne denne åpningen som er der, for å få denne siste kilometeren til overflaten.
Det vil si at magmaen kan putre en stund med tilhørende skjelvinger, mens den leter etter en utgang.
– Det er den beste måten å beskrive det på. Og hvor lenge vulkanen putrer er naturligvis det store spørsmålet, sier vulkanologen.
Informasjon fra tidligere denne uken indikerer at det er store mengder magma som har samlet seg i underjordiske lagringskamre over lang tid. Det er imidlertid umulig å si hvor mye av den magmaen som til slutt når overflaten i et utbrudd.
– Det er veldig vanskelig å forutsi størrelsen på det forventede utbruddet. Jeg forventer at det blir et utbrudd med ganske lav kraft, konkluderer Þórðarson
Samtidig sier en naturkatastrofeekspert ved National Weather Service til den islandske avisa at de forventer et mye kraftigere utbrudd enn tidligere utbrudd.
Da vulkanen hadde sitt første utbrudd på 800 år i 2021, flokket turistene til atlanterhavsøya for å se den glødende magmaen på nært hold. Nærmere en halv million mennesker besøkte området dette året. Vulkanen spydde ut magma i perioden mars til oktober. Akkurat det samme skjedde i fjor, og man venter at det samme vil skje dersom det blir utbrudd også i år.