in ,

Vurderer koronasertifikat – Regjeringen er positiv til å differensiere mer mellom vaksinerte og uvaksinerte

Image by Nenad Maric from Pixabay

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet skal vurdere konkrete forslag til hvordan koronasertifikat kan tas i bruk på arrangementer og serveringssteder.

– Regjeringen er positiv til å differensiere mer mellom vaksinerte og uvaksinerte og vil derfor vurdere dette når det blir mulig å lette ytterligere på tiltakene. Det blir ikke innført strengere forskriftsfestede smitteverntiltak for uvaksinerte enn vaksinerte nå, sier Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Hun legger til at differensierte tiltak kan bidra til å lette på tiltakstrykket for den store andelen av befolkningen som er vaksinert.


– Det skyldes at vi kan målrette tiltak til å beskytte uvaksinerte mot alvorlig sykdom og dermed redusere risikoen for å overbelaste kapasiteten i helse- og omsorgssektoren, sier Kjerkol.

Les også: Dette er de nasjonale tiltakene
Les også: Regjeringen letter på tiltakene

Egne anbefalinger for uvaksinerte

I de nye retningslinjene fra Regjeringen som gjelder fra midnatt  natt til fredag 14. januar er det imidlertid egne anbefalinger for voksne uvaksinerte over 18 år fordi de er mer utsatt for alvorlig sykdom dersom de blir smittet.

Kjerkol sier uvaksinerte bør være forsiktige med, eller unngå større forsamlinger eller samlinger på serveringssteder hvor det erfaringsmessig blir vanskelig å holde avstand. De bør også unngå unødvendige reiser til områder med mye smitte.

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet foreslår ingen konkrete nye forskriftsfestede smitteverntiltak rettet mot uvaksinerte, eller bestemmelser for bruk av koronasertifikat nå.

De mener at strengere smitteverntiltak for uvaksinerte enn for vaksinerte, vil ha begrenset effekt på smittespredningen. Det skyldes at uvaksinerte utgjør en liten andel av befolkningen totalt sett, og at også vaksinerte kan spre smitte.

Ved innreise gjelder ulike tiltak for de som kan dokumentere med koronasertifikat at de har tatt vaksine og de som ikke kan det.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Dette er de nasjonale tiltakene

Meteorologisk institutt: Ekstremværet Gyda er over