Hjem Forskning Whisky kan dempe forkjølelsessymptomer sier lege

Whisky kan dempe forkjølelsessymptomer sier lege

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Vi er nå i en tid på året hvor svært mange av oss blir forkjølet. Vi snufser, hoster og harker. Er tett i nesa og sprayer med Otrivin. Men i følge en lege kan det være noe annet som kan ta knekken på den såre halsen. 

Lege William Schaffner hevder nemlig at det gamle kjerringrådet om å ta en slurk whisky faktisk kan ha en positiv innvirkning på forkjølelsen.

Legen som jobber ved Vanderbilt University Medical Center, forklarer til ABC News:

– Det vil ikke ha noe effekt på viruset i seg selv, men effekten på kroppen kan lette litt på symptomene. Alkoholen gjør at blodårene utvider seg noe, som kan gjøre det lettere for slimhinnene å håndtere viruset, sier han.

Landslaglege oppfordret til Whisky 

At alkohol kan døyve en forkjølelse er noe som i årevis har blitt sett på som et kjerringråd. Tidlig på 2000-tallet ble den norske legen for det kvinnelige skilandslaget kjent for å oppfordre utøverne til å gurgle sterk alkohol ved en begynnende forkjølelse.

Baard I. Freberg sa den gang til VG:

– Jeg har anbefalt utøvere å bruke gurglemetoden flere ganger om dagen dersom de kjenner at de kan bli syke. Metoden går ut på å gurgle seg med brennevin med en styrke på rundt 40 prosent, for eksempel whisky, som de holder i munnen så lenge som mulig, helst uten å svelge noe av det. Etterpå tar de honning, som smøring for halsen.

Lag deg en toddy 

Whisky kan lindre forkjølelsen.

Whisky kan lindre forkjølelsen. Foto: Pixabay

Som alltid når det gjelder alkohol handler det om å bruke det med måte. Alkoholen gjør deg ikke frisk, men kan som sagt dempe noen av symptomene ved forkjølelse. Her er en oppskrift på en toddy du kan forsøke neste gang du kjenner forkjølelsen presse seg på.

Ingredienser:

10 cl varmt vann

5 cl whisky

2 tsk flytende honning

2 tsk sitronjuice

Slik gjør du: 

Varm opp vannet og hell det over i en kopp. Ha i whisky, honning og sitronjuice. Rør om til honningen løser seg helt opp.

Husk at alkohol er vanndrivende. En drink kan gjøre deg godt, men alt med måte!

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com