in

WHO advarer: Utbruddet av apekopper er bare «toppen av isfjellet» – Norge og EU kjøper inn vaksiner

apekopper
En person er smittet av apekopper i Sverige. Foto: Nigeria Centre for Disease Control

Det er rapportert inn rundt 200 tilfeller av Apekopper de siste ukene. Verdens Helseorganisasjon (WHO) venter flere.

Der europeere har vært smittet av apekopper har det tidligere stort sett kun vært hos personer som har vært på reise i land i Afrika der sykdommen finnes. Men det er rapportert om smittetilfeller av apekopper i ni EU-land, der de smittede er smittet i EU.

Apekopper er ikke noe man normalt blir smittet av i Europa. Men i en rapport fra EUs smittevernbyrå ECDC forrige uke ble det slått fast at det nå er rapportert om smittekilder i Østerrike, Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Portugal, Spania, Sverige og Nederland.

– Vi vet ikke om vi bare har sett toppen av isfjellet, og at det er mange flere smittetilfeller som ikke er oppdaget, sier Sylvie Briand ifølge Nettavisen til den britiske avisen The Guardian.

Briand er sjef for epidemi- og pandemiforberedelser hos WHO. Hun sier at vi fortsatt er i startfasen hva gjelder apekopper.

– Vi vet at det vil komme flere smittetilfeller de neste dagene, sier hun ifølge Nettavisen.

Hun passer samtidig på å understreke at dette ikke er en sykdom allmennheten behøver bekymre seg for.

EU og Norge enig om felles innkjøp av vaksine mot apekopper 

Det er hittil ikke påvist apekopper i Norge. Da det ble kjent at en reisende person fra et europeisk land hvor det er utbrudd av apekopper hadde besøkt Oslo fra 6. til 10. mai, satte Oslo kommune og Folkehelseinsituttet (FHI) i gang med smittesporing.

I en pressemelding fra Folkehelseinstituttet ble det opplyst det at personen som hadde vært på Oslo-besøk hadde symptomer under oppholdet, men fikk først påvist smitten etter hjemkomst. 

Selv om vi ikke har apekopp-tilfeller har EU og Norge bestemt seg for å gå til felles innkjøp av vaksine for å bekjempe utbruddet av apekopper. Det bekrefter Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström overfor NRK.

– Vi har fått det bekreftet av EU-kommisjonen at Norge er med, sier Bergström til NRK.

Gjennom koronapandemien forhandlet Bergström om vaksinedoser på vegne av EU, og sikret doser til både Sverige og Norge fra Brussel.

Han forteller at EU-innkjøpet vil komme fort, med levering av både vaksiner og medisiner allerede i juni. Hvor mange doser hvert land skal få er ennå ikke klart.

Her er alt du trenger å vite om sykdommen:

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Modig Chihuahua beskytter kattungene når en nysgjerrig hund dukker opp

Petter Solberg

Dramatisk korona-episode for lungesyke Petter Solberg