in , ,

WHO anbefaler: Medisinen har svært god effekt mot korona

koronavaksine

Legemiddelet Sotrovimab reduserer risikoen for alvorlig koronasykdom med 85 prosent hos risikogrupper. 

I en uttalelse på nettsidene til Verdens Helseorganisasjon (WHO) anbefales medisinen Sotrovimab for mild eller moderat covid-19 hos pasienter som har høy risiko for sykehusinnleggelse.

Dette inkluderer eldre, personer med svekket immunforsvar, de som har underliggende tilstander som diabetes, hypertensjon og fedme, samt uvaksinerte.


Sotrovimab er et alternativ til casirivimab-imdevimab, som er en antistoffcocktail anbefalt av WHO i september 2021.

– Om man gir det tidlig, kort tid etter at pasienten har fått symptomer, så har det en supergod effekt, sier overlege Jan Gerstoft ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Rikshospitalet i København til NRK.

Han forteller at legemiddelet Sotrovimab har vært i bruk på danske sykehus en god stund allerede.

Overlegen presiserer at medisinen ikke er en vidunderkur for hvem som helst, men sier at for risikopasienter som har dårlig effekt av vaksiner kan Sotrovimab gjøre stor forskjell, og forhindre innleggelser.

NRK skriver videre at Norge bare har bestilt i underkant av 1200 doser, som ventes inn senere denne uken. Danmark har bestilt fire ganger mer.

Pasientforeningen for transplanterte til reagerer på at Norge bestiller så mye mindre enn Danmark:

– Vi har veldig sammenlignbare land med tanke på demografi og befolkningsgrunnlag ellers. Jeg ser ikke noe poeng i å ikke gjøre som Danmark, sier informasjonsansvarlig Jon Anker Lisberg Sarpebakken i Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte (LNT) til NRK.

Samtidig som WHO anbefalte Sotrovimab, gikk de også ut med en anbefaling av baricitinib til behandlingen av alvorlig syke koronapasienter.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

David Toska

Debatten raser rundt David Toskas TV 2-debut

mobilbruk

Ny svindelmetode: Tappet over 600.000 kroner fra ofrenes kontoer