mandag, november 23, 2020

WHO med oppsiktsvekkende uttalelse: – Dette er en av hovedårsakene til at vi får kreft

Mest lest nå

Tirsdag var det Verdens kreftdag. Og i den anledningen slapp Verdens helseorganisasjon (WHO) sin årlige kreftrapport.

Det viser seg at alkohol er en av hovedårsakene til kreft i land som USA, Frankrike, Storbritannia, Australia, og de nordiske landene Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Færøyene og Grønland. Det skriver ABC Nyheter.

Alkohol kommer på en andreplass over risikofaktorer for kreft. På toppen av lista finner vi røyk.


«Alkohol er en viktig risikofaktor når det gjelder kreft, men røyk er fortsatt den enkeltfaktoren som forårsaker aller mest kreft», sier Elisabeth Jakobsen, kommunikasjonsansvarlig i Kreftforeningen.

Tobakk er den store synderen

Ifølge WHOs rapport er røyk årsak til 22 prosent av all kreft i Norge. Det vil si nesten 7.000 krefttilfeller i året. Alkohol er årsaken til 5,1 prosent av krefttilfellene, rundt 1.700 tilfeller per år. Overvekt kommer på tredjeplass med 4,6 prosent av krefttilfellene.

«Selv om det nå er langt færre røykere i befolkningen enn det var et par tiår tilbake, er det fortsatt mange som har en lang og tung røykehistorikk, ikke minst i den eldre delen av befolkningen. Her blir det en betydelig andel krefttilfeller, også i årene vi har foran oss», sier kommunikasjonsansvarlig.

Kreftforeningen tror likevel vi på sikt vil se en markant nedgang i røykerelatert kreft, som lungekreft.

 

Se dette innlegget på Instagram

 

– Da jeg lå på sykehuset etter operasjonen fikk jeg vite om en som hadde vært gjennom noe lignende som meg. Så snart Laila kom inn i rommet kjente jeg på en stor lettelse. Jeg satte alltid pris på samtalene med familie, venner og helsepersonell, men Laila var den som forsto meg fullt ut, sier Mette. Laila Halvorsen og Mette Krogstad var begge i midten av 20-årene og småbarnsmødre da de fikk påvist hjernesvulst. Fra en dag til den neste endret hele tilværelsen seg. Da var det godt å ha hverandre. 4. februar er det Verdens kreftdag. Her i Norge ønsker Kreftforeningen og pasientforeningene på kreftfeltet å løfte fram verdien av å møte andre i en lignende situasjon – en likeperson ❤️

Et innlegg delt av Kreftforeningen (@kreftforeningen)

Må tilpasse strategien

Hovedbudskapet i rapporten er at alle land i verden må tilpasse sin kreftstrategi til sin situasjon, slik at økning i tilfeller og dødsfall kan unngås.

WHO skriver at hele sju millioner liv kan spares det neste tiåret dersom hvert enkelt land kan peke ut de riktigste virkemidlene i sin kamp mot kreft.

Særlig i lav- og mellominntektsland er det et stort behov for å skjerpe tilbud og tjenester. Hvis ikke dette bedrer seg, advarer WHO om at det vil komme en forverring med 60 prosent flere krefttilfeller de neste 20 årene.

LES OGSÅ: Ny rapport: Farligere å snuse enn tidligere antatt

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter