in

Zaniar Matapour (42) er arrestert etter masseskytingen i Oslo

politi

Natt til lørdag ble to drept og 19 skadet etter masseskyting i utelivsstrøket rundt London pub i Oslo. Politiet har pågrepet 42 år gamle  Zaniar Matapour for hendelsene.

VG skriver at den 42 år gamle mannen av iransk opprinnelse er norsk statsborger. Han er tidligere dømt for grov vold og oppbevaring av narkotika. Han har ifølge avisa også vært etterforsket for andre mer alvorlige forhold, deriblant drapsforsøk, men disse forholdene har blitt henlagt.

Gjerningsmannen er nå siktet for drap, drapsforsøk og terror.


Den 42 år gamle Matapour skal ifølge Dagbladet ha flyktet til Norge fra den kurdiske delen av Iran med sin familie i 1991. Først kom familien til Bergen. To år seinere, i 1993, flyttet familien til Oslo.

– Den pågrepne er kjent for PST fra tidligere. Vi bidrar nå med all relevant informasjon vi har til Oslo PD, og jobber med å avklare om det kan være planlagt flere voldshandlinger. Foreløpig har vi ikke indikasjoner på det, opplyste PST på Twitter lørdag morgen.

PST har ifølge NRK hatt kjennskap til Matapour siden 2015, da han ble radikalisert. Det jobbes med å etterforske grad av ideologisk motivasjon, og tilknytning til tilhørende nettverk. De vil ikke spesifisere hvilke nettverk dette er, men PST-sjefen sier til VG at mannen har «sympatisert med ISIL». Det er altså terrorgruppen som også kalles IS, som har operert i blant annet Syria og Irak.

Matapour skal også ha en lang historie med ulike psykiske lidelser. I en dom Dagbladet refererer til skriver domstolen at mannen «åpenbart har hatt en del psykiske vansker». Det samme slås fast i en dom fra 1999. Nettavisen skriver at Matapour tidligere har fått diagnosen paranoid schizofreni.

Lørdag ettermiddag bekrefter forsvareren John Christian Elden overfor VG at avhøret av Matapour har startet. Forsvareren sa tidligere lørdag til NTB at han forventer 42-åringens helsetilstand blir vurdert som en del av etterforskningen.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Jan Thomas

Vi er i sjokktilstand

PST vurderer skytingen i Oslo som en ekstrem islamistisk terrorhandling