Hjem Nyheter Zelenskyj besøker Kherson by etter frigjørelsen

Zelenskyj besøker Kherson by etter frigjørelsen

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Kun dager etter at ukrainske tropper gjenvant byen Kherson er den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj på besøk i byen.

BBC melder at Zelenskyj skal ha snakket med soldater i byen, og sa at Ukraina «beveger seg fremover» og er klar for fred.

Tapet av Kherson, som ble okkupert av russiske styrker i mars, er et stort tilbakeslag for Russland.

Regionen Kherson er en av fire som ble ulovlig annektert av Russland etter de sterkt kritiserte folkeavstemningene i september.

Russlands president Vladimir Putin har tidligere sagt at annekteringen av Luhansk, Donetsk, Zaporizhzhia og Kherson er et punkt Russland ikke er villig til å forhandle om.

De seneste ukene har imidlertid Ukraina hatt stor fremgang i den sørlige delen av landet. Ukrainske styrker har rykket frem langs elven Dnipro mot Kherson, og satt russiske styrker under økende press. Til slutt trakk russiske styrker seg tilbake og ukrainske tropper gikk inn i byen fredag.

Ifølge BBCs reporter Jeremy Bowen feiret lokalbefolkningen, og noen ble gjenforent med kjære de ikke hadde sett på flere måneder. Stemningen i byen var preget av jubel og lettelse, men også frykt for hva som kan komme videre.

Under Zelenskyjs besøk i regionshovedstaden Kherson mandag, sier han ifølge nyhetsbyrået Reuters  til soldatene at «Ukraina er klar for fred, fred for hele landet vårt».

Han takket også Nato og andre allierte for deres støtte i krigen mot Russland, og la til at høymobilitets artillerirakettsystemer (Himars) fra USA hadde gjort en stor forskjell for Kiev.

Presidenten talte til en folkemengde samlet på Khersons hovedtorg, noen av dem viftet med ukrainske flagg eller bar dem drapert over skuldrene.

Reuters melder at deres reportere i Ukraina har snakket med innbyggere i tidligere okkuperte deler av Kherson-regionen de siste dagene. De har beskrevet drap og bortføringer av sivile, men informasjonen er ennå ikke uavhengig bekreftet.

Russland benekter at troppene deres forsettlig har gått mot sivile mål, eller har begått grusomheter i de okkuperte områdene.

Massegraver er imidlertid funnet i flere andre deler av Ukraina som tidligere var okkupert av russiske styrker, også tilfeller av massegraver med sivile som viser tegn til tortur.

Zelenskyj har tidligere opplyst at etterforskere har avdekket mer enn 400 krigsforbrytelser i områder av Kherson-regionen der russiske styrker har trukket seg tilbake.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com