Forsiden Nyheter Nå skal flere av fotoboksene på norske veier bort

Nå skal flere av fotoboksene på norske veier bort

Det er fotoboksene som måler gjennomsnittsfarten din over en strekning, som skal reduseres – såkalte streknings-ATK. I dag finnes dette på 28 veistrekninger i Norge.

«Det er et element av overvåkning i dette. Derfor har vi prinsipielle betenkeligheter», sier samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) til NAF-magasinet Motor. Det skriver TV 2.

«Ja, vi legger til grunn at det blir færre. Der hvor det er nødvendig av hensyn til trafikksikkerheten vil man fortsatt få anledning til å ha det. Men man skal ikke bruke streknings-ATK unødig», sier han videre.

Vil ha rekkverk, romlefelt og firefeltsveier

Tor André Johnsen er Fremskrittsparti-medlem i transportkomiteen på Stortinget. Han mener det finnes andre virkemidler som er minst like effektive som fotobokser.

«Romlefelt mellom kjøreretningene, midtrekkverk, utbedring av terrenget langs veiene, og ved å bygge firefeltsveier. Streknings-ATK skal brukes der hvor det virkelig er behov for det, ikke som et generelt overvåkningstiltak», sier han til Motor.

LES OGSÅ
Dette er råkjørernes unnskyldninger: Måtte tørke bilen, mate rotta og ha fart opp bakken
LES OGSÅ
Moren glemte babyen i bilen mens hun spiste frokost med venner – kunne gått veldig galt

Fotobokser halverer antall skadde og drepte

Men ikke alle er enige i Johnsens påstander.

Ifølge en rapport fra Transportøkonomisk Institutt (TØI) streknings-ATK svært effektivt. Det reduserer antallet hardt skadde og drepte med 50 prosent.

«Det er ingen andre tiltak som har like god virkning, unntatt firefeltsveier», sier Rune Elvik, forsker på trafikksikkerhet på TØI.

Men siden firefeltsveier koster 100 ganger mer enn å sette opp kameraer, mener han det ikke er et godt virkemiddel.

«Derfor er streknings-ATK et bedre tiltak enn fire felt», sier Elvik.

Marte Frimand
Marte er utdannet journalist med lang erfaring. Hun har tidligere blitt kåret til årets gullpenn under Vixen Blogg Awards for bloggen Casa Kaos.

SE OGSÅ:

Mest lest nå

13 år gamle Sydney opptrer på kjøpesenter – får sin livs opplevelse da Ed Sheeran overrasker henne

Sydney Bourbeau opptrådte på et canadisk kjøpesenter til inntekt for en lokal veldedig organisasjon. Hun hadde valgt å synge Ed Sheerans sang "Thinking Out...

Forsvunnet amerikansk mann funnet: Hundene hadde spist han

En 57-åring hadde vært forsvunnet i flere måneder, da politiet endelig fant ham. Stedet de fant ham på, var imidlertid svært overraskende, nemlig i...

Hun gjør det over 100 år gamle treet om til et bibliotek – Imponerende

I disse dager leser mange av oss alt mulig på forskjellige typer skjerm som PC, mobil eller nettbrett. Men har vi glemt bøkene litt?...

21-åringen tok dette bildet – timer senere frarøvet en fyllekjører henne både mann og barn

Tiden kom og vi skulle dra. Lite viste vi da at om bare noen minutter så ville alt forandre seg.

43-år gammel spesiallege innenfor psykiatri : «dette bør du vite om utbrenthet»

Niklas Nygren er en svensk lege. Han jobber innenfor psykiatri og har selv følt på kroppen hvordan det er å rammes av utbrenthet. På...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet