Det er fotoboksene som måler gjennomsnittsfarten din over en strekning, som skal reduseres – såkalte streknings-ATK. I dag finnes dette på 28 veistrekninger i Norge.
«Det er et element av overvåkning i dette. Derfor har vi prinsipielle betenkeligheter», sier samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) til NAF-magasinet Motor. Det skriver TV 2.
«Ja, vi legger til grunn at det blir færre. Der hvor det er nødvendig av hensyn til trafikksikkerheten vil man fortsatt få anledning til å ha det. Men man skal ikke bruke streknings-ATK unødig», sier han videre.
Vil ha rekkverk, romlefelt og firefeltsveier
Tor André Johnsen er Fremskrittsparti-medlem i transportkomiteen på Stortinget. Han mener det finnes andre virkemidler som er minst like effektive som fotobokser.
«Romlefelt mellom kjøreretningene, midtrekkverk, utbedring av terrenget langs veiene, og ved å bygge firefeltsveier. Streknings-ATK skal brukes der hvor det virkelig er behov for det, ikke som et generelt overvåkningstiltak», sier han til Motor.
Fotobokser halverer antall skadde og drepte
Men ikke alle er enige i Johnsens påstander.
Ifølge en rapport fra Transportøkonomisk Institutt (TØI) streknings-ATK svært effektivt. Det reduserer antallet hardt skadde og drepte med 50 prosent.
«Det er ingen andre tiltak som har like god virkning, unntatt firefeltsveier», sier Rune Elvik, forsker på trafikksikkerhet på TØI.
Men siden firefeltsveier koster 100 ganger mer enn å sette opp kameraer, mener han det ikke er et godt virkemiddel.
«Derfor er streknings-ATK et bedre tiltak enn fire felt», sier Elvik.