mandag, oktober 26, 2020

Brukte ordningvakten rett fremgangsmåte?

Mest lest nå

Eller kan man fysisk holde en 9 åring på en mer skånsom måte?

De siste dagene har den «store snakkisen» i sosiale media vært saken hvor en svensk ordningsvakt holder en ni-åring i bakken med makt. For ordens skyld kan det nevnes at en ordningsvakt i Sverige ikke er det samme som en vekter i Norge. Ordningvaktene i Sverige  svarer direkte til politiet og har en objektspesifikt begrenset politimyndighet.

Bakgrunnen for hendelsen var at to utenlandske gutter ble stoppet for å snike på toget i Malmø. I videoen ser man at den ene ordningvakten sitter på den ene gutten, mens han holder hodet hans i bakken og holder foran munnen hans. Ett vitne forteller til Sydsvenskan at vakten smalt hodet til gutten så hardt i bakken at det hørtes i hele venteområdet. Det var da vitnet tok frem mobiltelefonen og filmet det mye omtalte klippet.


Virkelig nødvendig?

Jeg leser i forskjellige diskusjonsforumer og på Facebook at svært mange synes vakten her opptrer helt korrekt. Mange av dem som uttrykker seg viser til at ordningvakten har fått beskjed fra politiet at guttene er på rømmen og må holdes igjen. Det er ingen andre muligheter å holde igjen en krakilsk 9 åring skriver flere.

Really? Vi snakker om en 9 år(!) gammel gutt her. Det er svært mange metoder man kan bruke, dersom nødvendig, for å holde igjen et barn uten å utøve en slik brutalitet som vises her.

diskusjon.no leser jeg at mange mener at vakten brukte riktig fremgangsmåte. «Drittunger som ikke kan oppføre seg», «En god lærepenge» er blant frasene som går igjen.

En god lærepenge? Jeg kan nesten garantere at denne behandlingen fra en offentlig tjenestemann, ikke vil føre noe annet med seg enn hat mot uniformer for denne gutten i fremtiden. Tidligere brukte man spanskrør på norske skoler. Man slo barna over fingrene for å «gi en lærepenge». Men man har vel i dag innsett at dette ikke var en særlig hensiktsmessig måte å skape læring på? Vil ikke det samme gjelde i denne situasjonen?

Jeg sier ikke at ordensvaktene ikke skulle holdt guttene igjen. Vaktene hadde fått beskjed om å holde guttene på stedet til politiet kom. Men vakten hadde ikke behøvd å late som det var Mike Tyson han skulle holde i bakken!

Eller hva mener du?

 

[sc:Facebook ]

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter