torsdag, mai 28, 2020

Foreslår at politikerne kutter lønna med 20 prosent

Mest lest nå

13 lastebiler stilte seg på rekke under en bro – denne kvelden reddet de et liv

Etter å ha mottatt instruksjon fra politiet parkerte 13 lastebiler plutselig under en bro på Interstate 696 i Huntington Woods, Michigan i Midtvesten USA. Politibetjenten...

I New Zealand, har alle politikerne kuttet egen lønn med 20 prosent i solidaritet med resten av innbyggerne. Nå foreslår Rødt-leder Bjørnar Moxnes, at norske politikere gjør det samme.

Permitteringene og arbeidsledigheten øker i Norge. Forrige uke, var så mange som 300.000 nordmenn registrert som arbeidsledige. Det er 10 prosent av den norske arbeidsstyrken.

Rødt-leder, Bjørnar Moxnes, syns norske politikere skal kutte i sin egen lønn for å vise solidaritet med de mange permitterte og arbeidsledige.


– Alle partier går inn for å fryse lønningene på dagens nivå, men vi vil ha kutt i alle politikerlønninger. Vi foreslår 20 prosent kutt i seks måneder, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet, og legger til at mange nordmenn nå må stramme inn økonomisk.  

– Da bør også politikerne gjøre det, sier han.

Har fått store konsekvenser

Bjørnar Moxnes påpeker at mange av de bedriftene som sliter i dag, gjør det nettopp på grunn av at politikerne bestemte at landet skulle lukkes. Flere bedrifter måtte stenge over natta.

– Det får konsekvenser for de ansatte, som da havner på rundt 70 prosent av tidligere lønn som permittert eller arbeidsledig. Det er et kraftig kutt som følge av politiske vedtak, da tror jeg mange setter pris på at politikerne, som har veldig god lønn allerede, også strammer inn, sier han.

På sin egen Facebookprofil skriver han:

«Se til New Zealand, der kutter politikerne 20 % av egen lønn under korona-krisen, nå foreslår Rødt at vi gjør det samme i Norge. Hundretusener av arbeidstakere havner på dagpenger og får dermed et kraftig kutt i inntekten, mange som følge av politiske vedtak om å stenge ned bedrifter av smittevernshensyn.

Da er det et poeng i seg selv at politikerne ikke skal sitte der med millionlønna i fred, da bør også politikerne stramme inn livreima.»

Flere politikere er positive

Tirsdag, skal Stortinget stemme over et forslag fra Arbeiderpartiet om å fryse politikernes lønninger. Dette forslaget ser ut til å få flertall. Flere politikere har også gått ut og sagt at de støtter et forslag der politikerne i tillegg går ned i lønn.Dette tjener politikerne i dag:

Statsminister Erna Solberg tjener litt over 1,7 millioner kroner i dag. Hvis hun går ned 20 prosent i lønn over seks måneder, vil hun gå ned 170.000 kroner. Stortingsrepresentantene vil gå ned 100.000 kroner over de seks månedene.

Dette tjener politikerne våre i dag:

Stortingsrepresentanter: 987.997 kroner i året.

Regjeringsmedlemmer: 1.410.073 kroner i året.

Statsministeren: 1.735.682 kroner i året.

Det er Stortingets lønnskommisjon som fastsetter satsene hvert år.

LES OGSÅ: Drar du på harrytur til Sverige nå kan dette bli konsekvensene

129,744FansLik
1,354FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter