Hjem Nyheter Har utstedt Arrestordre på Putin – og minner om at ingen trodde Milosevic ville ende på tiltalebenken i Haag

Har utstedt Arrestordre på Putin – og minner om at ingen trodde Milosevic ville ende på tiltalebenken i Haag

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Like før helga utstedte dommere ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag en arrestordre på Russlands president, Vladimir Putin. USAs president støtter avgjørelsen.

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har utstedt arrestordrer på to personer i sammenheng med situasjonen i Ukraina. Det opplyser ICC i en pressemelding.

I tillegg til at det er utstedt arrestordre på Russlands president, Vladimir Vladimirovich Putin, er det også utstedt arrestordre på Maria Alekseyevna Lvova-Belova.

Har identifisert over 100 bortførte barnehjemsbarn

ICC mener Vladimir Putin er ansvarlig for ulovlig deportering av barn som er tvangsflyttet fra okkuperte områder i Ukraina til Russland, der barna skal ha blitt adoptert bort. Dette er en krigsforbrytelse. Forbrytelsene Putin anklages for ble begått i ukrainsk okkupert territorium fra 24. februar 2022. Arrestordren på Maria Alekseyevna Lvova-Belova, som er kommissær for barns rettigheter i Russland, er utstedt på samme grunnlag.

Arrestordre er ofte hemmelige for å beskytte ofre og vitner, samt for å sikre etterforskningen. Når ICC likevel har valgt å offentliggjøre arrestordrene på Putin og Lvova-Belova, er dette på grunn av den pågående situasjonen. ICC uttaler i meldingen at de håper at en offentlig bevissthet rundt arrestordrene kan bidra til å forhindre at det blir begått forbrytelser

Det var like før helgen det ble kjent at ICC har utstedt disse arrestordren, men ifølge ICCs pressemelding ble de utstedt allerede 22. februar 2023.

– En historisk avgjørelse som er starten på et historisk ansvar, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, ifølge VG.

De melder videre at Reuters skriver at ICC har identifisert minst hundre barn som er tatt fra barnehjem. Mange av disse skal senere ha blitt adoptert bort i Russland.

Vil isolere Putin: 123 land anerkjenner domstolen

USA anerkjenner ikke ICC, men Biden sier likevel at de har en sterk sak. Han gjentar uttalelsene sine om at Putin er skyldig i krigsforbrytelser.

Menneskerettighetsgrupper hyllet arrestordren som et viktig skritt mot å få slutt på straffriheten for russiske krigsforbrytelser i Ukraina.

Sannsynligheten for en rettssak mens Putin forblir ved makten virker likevel liten. Det skriver avisa New York Times. De påpeker at Domstolen i Haag ikke kan kjøre rettssak mot tiltalte in absentia, og Russland har sagt klart fra at de ikke vil overgi sine egne tjenestemenn. Russlands utenriksdepartement avviste raskt arrestordrene, og landet er heller ikke med i domstolen.

Likevel forsterker arrestordrens Putins isolasjon fra Vesten og kan begrense hans bevegelser utenlands. Totalt 123 land anerkjenner ICC. Det betyr at Putin etter all sannsynlighet ikke vil risikere å reise til noen av disse landene.

Desperat Putin

Den danske militærforskeren Kenneth Øhlenschlæger Buhl mener arrestordren setter Putin i en vanskelig posisjon.

Han tror derfor at vi vil se en ytterligere opptrapping av krigen fra russisk side.

– Nå har han enda mer å tape, og det gjør at han blir enda mer desperat, sier Øhlenschlæger Buhl til TV 2.

Dersom Russland taper krigen mener forskeren det er stor risiko for at Putin vil bli avsatt som president, og overlevert til Den internasjonale straffedomstolen.

ICC: Forbrytere bør se på historien

BBC skriver at også FN tidligere denne uken kom med en rapport som konkluderte med at Moskvas tvangsflytting av ukrainske barn, som blir sendt til Russland, er en krigsforbrytelse.

– Barn kan ikke behandles som krigsbytte, de kan ikke deporteres, sier aktor hos ICC, Karim Khan, til BBC.

Han legger til at dette er en type kriminalitet der man ikke trenger være advokat, men et menneske, for å se hvor grov det er.

Det er mange som har sagt de tviler på at Putin vil bli stilt for retten. Der påpeker Khan at «ingen» trodde at den serbiske lederen Slobodan Milosevic ville ende opp på tiltalebenken i Haag heller. Men han ble stilt til ansvar for krigsforbrytelser i Kroatia, Bosnia og Kosovo på 1990-tallet.

– De som føler at man kan begå en forbrytelse på dagtid, og som deretter sover godt om natten, bør kanskje se på historien,» sa Khan.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com