in

Kronprins Haakon skal på reise: Kronprinsens besøk vil markere det gode og tette naboforholdet

Kronprins Haakon og Kong Harald
Kronprins Haakon og Kong Harald. Foto: Det Kongelige Hoff

Kronprins Haakon besøker Island 12. til 14. oktober. Her vil han delta på den årlige Arctic Circle-konferansen i Reykjavik. 

Arctic Circle Assembly er den største årlige internasjonale samlingen der arktiske spørsmål belyses og diskuteres med mer enn 2000 deltakere fra over 60 land.

Konferansen er en viktig plattform for internasjonal dialog og samarbeid om Arktis, og samler politikere, forskere, akademia, næringsliv og interesseorganisasjoner. Kronprinsen vil holde innlegg under åpningen av konferansen 13. oktober.


Kronprinsens program omfatter også næringsliv med fokus på grønne løsninger, og besøk til vulkanområdet Fagradalsfjall sammen med Islands president, der det siste vulkanutbruddet på Island fant sted. Formålet med vandreturen er å vise naturkreftene som rår på Island og behovet for sikkerhets- og beredskapstilpasninger på grunn av hyppig vulkansk aktivitet.

«Kronprinsens besøk til Island vil markere det gode og tette naboforholdet mellom Norge og Island», skriver regjeringen i en pressemelding der de opplyser om det planlagte besøket.

Et mål for besøket er å bidra til økt næringslivssamarbeid mellom Norge og Island, særlig innen grønn omstilling.

Kronprinsen vil blant annet besøke Hellisheidi geotermiske kraftverk som bruker banebrytende teknologi innen karbonfangst og lagring for å redusere utslipp fra den geotermiske energiproduksjonen.

Kronprinsen vil også møte representanter for islandske ungdoms- og miljøorganisasjoner.

Før reisen til Island har imidlertid Kronprinsen en rekke andre programposter, ikke minst den offisielle åpningen av Stortinget den 3. oktober hvor han deltar sammen med kongeparet på den tradisjonsrike og høytidelige seremonien.

Hvert år, den første hverdagen i oktober, foregår det en høytidelig seremoni i Stortinget: Stortingets åpning. Åpningen markerer at et nytt stortingsår starter. Dette forklarer Stortinget på egne nettsider.

Stortingsåret kalles «sesjon» og den gjelder fra oktober til september. Den høytidelige åpningen er det første møtet i den nye sesjonen.

Denne dagen er alle de tre statsmaktene samlet på ett og samme sted. Høyesterettsjustitiarius og en delegasjon fra Høyesterett, en rekke sivile og militære embetsmenn, det kongelige hoff og andre inviterte gjester er også til stede.

Se kronprins Haakon Magnus sitt liv i bilder:

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Mirakuløs redning: Far og sønn kjørte av veien – rullet 150 meter ned en skrent

Dronningens begravelse ble sett av 4,1 milliarder mennesker – dette er verdens åtte mest sette tv-sendinger