Hjem Historisk Nye arkeologiske funn endrer norsk vikinghistorie

Nye arkeologiske funn endrer norsk vikinghistorie

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

De første vikingkongene langs norskekysten satt på Avaldsnes i Rogaland. Nå har arkeologene funnet de storslåtte gravene deres.

– Dette er et spektakulært funn. Her er de første vikingkongene begravet, med stor brask og bram. En kan på mange måter si at vikingtiden i Norge startet her, sier arkeolog og førsteamanuensis Håkon Reiersen ved Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.  

Regjerte før Harald Hårfagre 

En samling av flere tidlige skipsgraver viser at det var her de første vikingkongene levde, hundre år før Harald Hårfagre gjorde det til sin kongsgård.  

– Dette bekrefter at Avaldsnes var et viktig kongssete alt ved vikingtidens begynnelse. Tradisjonene og skikkene til disse vikingkongene på Avaldsnes har senere blitt kopiert av kongedynastier blant annet på Østlandet og i Danmark, sier Reiersen. 

Et armbånd av gull og spillebrikker ble funnet i den ene skipsgraven. Foto: Annette Øvrelid, Arkeologisk museum, UiS

I vikingtiden ble kongelige gjerne begravet i skip sammen med store verdier, som deretter ble dekket av store jordmasser. De tre gravhaugene på Karmøy: Storhaug, Grønhaug, og trolig også Salhushaugen, er fra slutten av 700-tallet, da de første vikingtoktene over Nordsjøen fant sted.  

Fant det som trolig er det eldste vikingskipet i Skandinavia 

De storslåtte skipsgravene fra Oseberg og Gokstad i Vestfold har med sine velbevarte skip nærmest blitt et symbol på vikingtiden i Norge. Fram til nå har Osebergskipet blitt regnet som det eldste seilskipet fra vikingtiden. 

Maritim arkeolog Massimiliano Ditta viser fram en del av Storhaug-skipet som ble funnet i 1974. Foto: Arkeologisk museum, UiS

Ved nærmere undersøkelser av de bevarte delene av skipet fra Storhaug, fant doktorgradsstipendiat og maritim arkeolog Massimiliano Ditta ved Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger ut at også dette skipet hadde seil. 

– Vi vet fra før at Storhaugskipet ble bygget år 770, og er rundt femti år eldre enn Oseberg-skipet. Dermed er dette det eldste seilskipet vi kjenner til i Skandinavia nå. Det var seilskip vikingene brukte når de skulle ut på tokt, sier Ditta.  

Fant en tredje og ukjent skipsgrav ved hjelp av georadar 

I Salhushaugen, som til nå har vært antatt å være en såkalt minnehaug uten grav, fant arkeologene spor av et rundt 20 meter langt vikingskip.

Funnet ble gjort ved bruk av georadar, som analyserer jordsmonnet uten at man trenger å ta et eneste spadetak. I etterkant kan en så verifisere resultateneved målrettet graving.

Ved samme metode har en nå også funnet flere rester av skipet, i tillegg til en ukjent småbåt i Storhaug. 

– Disse nye oppdagelsene er unike, og setter virkelig Rogaland på kartet som den mest sentrale regionen i vikingtiden, sier direktør Ole Madsen ved Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.

Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger samarbeider med Karmøy kommune om kongegravene ved Avaldsnes. Utgravingen, som pågikk i fjor sommer, ble muliggjort som følge av en større pengegave fra Per Sand.  

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com