Hjem Forskning Oppvarmingen på Svalbard er høyest i verden

Oppvarmingen på Svalbard er høyest i verden

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Ingen steder i verden går oppvarmingen raskere enn på Svalbard. Nå viser en fersk studie at temperaturøkningen er dobbelt så stor som forskerne hittil har observert.

Med nye måleserier fra værstasjoner nord og øst på Svalbard har forskere fra Meteorologisk institutt dokumenter at oppvarmingen i disse områdene faktisk er dobbelt så stor som i Longyearbyen og Ny-Ålesund i vest.

Bare de siste 20 årene har temperaturen nordøst på Svalbard økt med over fem grader.

– Regionen rundt det nordlige Barentshavet har en oppvarming som er 2 til 2,5 ganger høyere enn snittet i Arktis, og hele 5 til 7 ganger høyere det globale gjennomsnittet, sier klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Ketil Isaksen, i en pressemelding. Isaksen er også leder av den nye studien som nylig ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Scientific Reports.

De nye resultatene overgår alt som tidligere har vært kjent når det gjelder observerte temperaturendringer.

Ingen andre steder på kloden ser ut til å ha større oppvarming enn nettopp over det nordlige Barentshavet.

Kan gi mer ekstremvær

Den eksepsjonelle oppvarmingen kan føre til mer ekstremvær i Nord-Amerika, Europa og Asia.

– Dette er et varsku om hva som kan skje i resten av Arktis, sier Isaksen.

Det er den smeltende havisen som er hovedgrunnen til at temperaturen på land øker så mye som den gjør. Isen har tidligere ligget som et kjølende teppe over Barentshavet, og når den forsvinner stiger lufttemperaturen kraftig. 

– Den tydelige sammenhengen mellom smeltningen av havis og oppvarmingen er tydelig dokumentert i studien vår, sier Isaksen.

Meteorologisk institutt overvåker utbredelsen av havisen ved Svalbard og i Arktis daglig gjennom tjenesten cryo

Varmerekordene sto for fall i Arktis i juni

Svalbard lufthavn hadde i snitt 6 grader gjennom juni. Det er 2,4 grader over normalen, og den høyeste månedstemperaturen som er registrert her i juni. Den forrige rekorden var fra 2007 på 5,7 grader. 

Ny-Ålesund hadde en gjennomsnittstemperatur på 5,7 grader, 2,9 grader over normalen. Også det er den høyeste månedstemperaturen som er registrert i juni. Den gamle rekorden var på 4,2 grader fra 2006.

Også på Bjørnøya var juni en varm måned med en snittemperatur på 4,7 grader, 1,8 grader over normalen. For andre gang registrerte Bjørnøya temperatur over 20 grader, målt 29. juni. Første gang var i 1953.

– Regionen rundt det nordlige Barentshavet har en oppvarming som er 2 til 2,5 ganger høyere enn snittet i Arktis, og hele 5 til 7 ganger høyere det globale gjennomsnittet, sier Ketil Isaksen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt.

Kraftigere og oftere mildvær 

Meteorologisk institutt overvåker vær og klima og har gjennom de siste årene deltatt i flere forskningsprosjekter knyttet til mildværets innvirkning på natur og samfunn i Norge og på Svalbard.

  – Det er særlig de siste tiårene at endringene i Arktis og indre strøk av Nord-Norge har vært markante. Nå ser vi perioder med høye temperaturer og kraftig regn midt på vinteren. Mildværet kommer oftere enn før, det varer lenger enn før og er mer intenst, har klimaforsker Ketil Isaksen tidligere uttalt.  

Trøbbel for folk og dyr 

Islag på bakken og i snøen har under de mest ekstreme episodene hatt stor effekt på samfunn og infrastruktur.

På Svalbard har veier blitt stengt, og flyavganger har blitt innstilt på grunn av speilblank rullebane. 

Vinterregn og ising kan ha stor innvirkning på dyrelivet. Når mildværet setter inn danner det seg ofte harde islag i snøen eller på bakken. Da er det vanskeligere å komme seg ned til matfatet. På Svalbard har det en klar påvirkning på reinsdyrbestanden. 

Venter en tredobling i antall mildværsepisoder vinterstid

Beregninger viser at det i fremtiden mye oftere vil komme kraftig regn om vinteren og at temperaturen oftere vil svinge rundt 0 grader i indre strøk av Troms. Det samme mønsteret ser vi også i resten av Nord-Norge.

For hele Nord-Skandinavia indikerer regionale klimamodellsimuleringer en dobling i antall mildværepisoder fram mot midten og slutten av århundret sammenlignet med 30-års perioden 1985–2014.

På Svalbard antyder beregningene en tredobling i antall mildværepisoder vinterstid for samme periode.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com